Korábbi és mostani ellenzéki vezetőket tart felelősnek a négy fideszes kétharmadért Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke többek között Bajnai Gordont, Mesterházy Attilát és Schiffer Andrást is nevesítette.Szerinte ő maga ugyanis csak egytizenkettedrészt felelős a történtekért.

Hirdetés

Schiffer András a kritikára reagálva az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy fogalmazott: próbál nagyon empatikus lenni Gyurcsány Ferenccel, aki szerinte elég nehéz helyzetben van, mert a Tisza Párt nem egyszerűen elvitt szavazókat a DK táborából, hanem kőkeményen belemart a párt választói bázisába.

A 2018-as kampány idején én már nem voltam hivatásos politikus, direkt szilenciumot fogadtam, nehogy véletlenül belekavarjanak. Majd eljött 2022, amikor szintén szilenciumot fogadtam. Összesen háromszor próbálták meg a nyakamba varrni Orbán kétharmadát, szerintem menni fog ez negyedjére nélkülem is. Hát, ezek szerint ment

– fogalmazott Schiffer.

Az ügyvéd szerint amikor egy rivális ennyire belemar egy párt bázisába, akkor a párt vezetőjének az első számú feladata a báziskonszolidáció.

Korábban írtuk

Gyurcsánynak most valahogyan egyben kell tartania a nyájat”

– fejtette ki.

Az ügyvéd arra is kitért, hogy amikor annak idején ő beszélgetett vagy egyeztetett bármiről az akkori Jobbikkal, mindig éles kritikát kapott Dobrevtől és Gyurcsánytól, sőt még le is nácizták; később, a 2022-es választásokon azonban – mint fogalmazott – már ők maguk is összefogtak atetűhintázóspárttal.

A egész demagóg összefogási diskurzus – amelybe Gyurcsány Ferenc hajszolta bele a komplett ellenzéki oldalt – legnagyobb csapdája az, hogy azt gondolják, összeadható az ellenzéki tábor.Ennek az lett a vége, hogy a Fidesz választásról választásra vidáman falatozik az ellenzéki tortából.”

Ezt abba kéne hagyni, ha egyáltalán még szeretnének esélyt a kormányváltásra” – húzta alá Schiffer András.

Az ügyvéd úgy fogalmazott: megérti Gyurcsány kesergéseit, és igazat ad neki abban, hogy anno nem egyedül kormányzott: voltak miniszterei, párttársai, tanácsadói és egy koalíciós partnere is.

Tetszett volna nem az SZDSZ hasznos hülyéje lenni az elmúlt húsz évben”

– üzente a DK vezetőjének, hozzátéve, hogy Gyurcsány miniszterelnökként és DK-vezetőként is elárulta a baloldalt. Az ügyvéd szerint ugyanis nem kellett volna ennyire neoliberális politikát folytatnia – sem kormányon, sem ellenzékben.

Schiffer úgy véli, a fő kérdés az lesz, hogy a báziskonszolidáció után Gyurcsány képes lesz-e szembenézni az elmúlt húszéves teljesítményével. „Képes lesz-e önkritikusan viszonyulni ahhoz az agyatlan blairizmushoz, amit megpróbált itt a Kárpát-medencében implementálni, amikor ennek az ideje már régen lejárt” – jegyezte meg.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.