A jelenlegi házelnök hozzátette, a nemzet egységének kifejezése és a demokratikus intézményrendszer működése feletti őrködés a leendő elnök fő feladata. Schmitt Pál hangsúlyozta, jelenleg példa nélküli helyzet áll fenn, hiszen egyetlen pártszövetség kezébe helyezte a nép a hatalmat. Ennek pedig csak egy korlátja van, az alkotmánybírósági normakontroll – tette hozzá.

Az elnökjelölt kijelentette, hogy ő nem kívánna gátja lenni a törvényhozásnak, bízik az elfogadott törvényekben, viszont azt is hozzátette, bármilyen törvényt visszaküld, ha kell. Nem ellensúly, hanem kiegyensúlyozó akar lenni, aki minden pártból a legjobbat hozza ki – fogalmazott. Schmitt Pál újra megerősítette, hogy a hatáskörébe tartozó jelölések esetén előzetesen egyeztetne a pártokkal. A Fidesz-KDNP államfőjelöltje parlamenti bemutatkozó beszédében úgy fogalmazott: aktív külpolitikát kívánna folytatni, tevékenységével új energiákat vinne a világ magyarságába, hogy egybefogja, ösztönözze őket.

Magyarország diplomáciai súlyának növelése meghatározó feladat – mondta el Schmitt Pál. A köztársaságielnök-jelölt szerint nagyon fontos, hogy az elnök szót értsen a miniszterelnökkel, a pártokkal és a civil szervezetekkel is. „Csapatember vagyok, mindkét aranyérmemet így szereztem, most is készen állok a csapatmunkára” – hangsúlyozta. A korábbi köztársasági elnököket sorra véve Schmitt Pál Göncz Árpádról szólva elmondta: nehéz helyzetben vállalta a feladatot, s a demokrácia védelmében szállt síkra. Mádl Ferencnek az oktatás és a kultúra volt nagyon fontos, míg Sólyom László a környezetért és a határon túli magyarokért állt ki.

Schmitt Pál elmondta: ő olyan magyar emberek elnöke szeretne lenni, akik büszkék magyarságukra és együtt képesek sikeres Magyarországot alkotni. „Nagyon fontos az egészséges életmód, az ép testben épp lélek felfogásra most nagyobb szükség van, mint valaha” – tette hozzá. Rendkívüli jelentősége van a sporttal való nevelésnek és a magas szintű tudásnak, mert csak ebből származik kreativitás, éppen ezért nagyon fontos az egyetemi oktatók magas rangú megbecsülése. Megválasztása esetén a magyar nyelv védelmére kíván mozgalmat indítani, aminek érdekében széles körű együttműködésre is képes, mivel „nyelvében él a nemzet”. Megkülönböztetett szereppel rendelkeznek a civil szerveződések, mivel azok a politikán és a gazdaságon túl a harmadik legfontosabb társadalomformáló erőt képviselik.

Minden vezetőnek példát kell mutatnia, mivel a szolidaritás hidakat képez – emelte ki Schmitt. Az elnöknek azonban pártsemlegesnek kell lenni – hangsúlyozta. „Megválasztásom esetén lemondok párttagságomról” – tette hozzá. Schmitt szerint azonban a pártsemlegesség nem jelent értéksemlegességet. „A humanizmus és a polgári értékrend mellett kívánok kiállni” – emelte ki a köztársaságielnök-jelölt.

(MNO)