Személyében először szólalt fel magyar vezető az UNESCO-ban.

Schmitt Pál mellett a kétnapos vezetői fórum kiemelt részvevője Gabon, Benin, Elefántcsontpart, Palaui Köztársaság és Szerbia köztársasági elnöke, Mongólia, Grenada, Kenya és Flandria kormányfője, valamint Azerbajdzsán és a Dominikai Köztársaság first ladyje.

A magyar államfő első hozzászólóként arról beszélt, hogy meggyőződése szerint az UNESCO célja az egyensúly megteremtése, amely elvezet a harmóniához, és az egészséges, boldog és békés élet alapkövetelményéhez. A fizikai és lelki erő megteremtéséhez elengedhetetlen dolgok közül korábbi olimpiai bajnokként és volt sportvezetőként Schmitt Pál a „szívéhez közelálló sport” szerepét hangsúlyozta, amely szavai szerint „természetes közvetítő eszköz” a nemzetek párbeszédében, a konfliktuskezelésben és a hátrányos megkülönböztetések leküzdésében. Ebből a szempontból meglátása szerint a sport a tudományhoz és a művészethez hasonló, de azoknál is közvetlenebb és egyszerűbb „nyelv”.

Azt is hangsúlyozta, hogy a sport alapvetően demokratikus, mert senkit nem tekint ellenségnek. Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány stratégiai ágazatnak tekinti, és támogatja a sportot. Ennek jeleként a jelenlegi nehéz pénzügyi helyzetben is növelte a sportra elkülönített pénzeszközöket, és elkötelezett ezen politika folytatása mellett.

A köztársasági elnök kitért arra is, hogy novemberben ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Tudomány Világfórumát (World Science Forum) a magyar kormány és a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében. Magyarország „óriási sikernek” tekinti, hogy az UNESCO támogatásával sikerült megteremtenie „a tudomány Davosát” – emelte ki az államfő.

Az idei nemzetközi Liszt-év kulturális sokszínűsége pedig véleménye szerint annak a bizonyítéka, hogy milyen sokféleképpen fejezhető ki ugyanaz a gondolat nemzeti karaktertől függően.

A köztársasági elnök szerdán találkozik Bernard Accoyer-val, a francia nemzetgyűlés elnökével, majd részt vesz a párizsi magyar nagykövetségen rendezendő állampolgársági eskütételen.

(MTI)