Fotó: MTI/Kátai Edit
Hirdetés

Az önkormányzat közleménye szerint a városvezetés az aláírásokkal támogatva újraindítja a városzászló elfogadási folyamatát, miután a román legfelsőbb bíróság februárban megsemmisítette az erre vonatkozó kormányhatározatot.

Az aláírásgyűjtés hétfőn indul, az önkormányzat több standot helyez ki a városban, ahol két hétig várják a támogató szignókat. Utána online felületen lehet támogatni az ügyet.

Antal Árpád csütörtökön elmondta: biztos benne, hogy a zászló lobogni fog az intézmények homlokzatán. Kérte a lakosokat, hogy nemzetiségtől függetlenül írják alá a kezdeményezést.

„Ne engedjük, hogy egy brassói bíró döntsön a mi városunk ügyéről. Ez a mi városunk, a mi felelősségünk, a mi zászlónk! Nem lehet jogi vagy közigazgatási eszközökkel korlátozni jelképeink és szülőföldünk iránti szeretetünket” – idézte a közlemény Antal Árpádot, aki szerint az akcióval a közösség erejét szeretnék megmutatni.

Korábban írtuk

A legfelsőbb bíróság februárban semmisítette meg a kormányhatározatot, amely jóváhagyta Sepsiszentgyörgy zászlaját. A bírák megalapozatlannak találták és elutasították a bukaresti kormány és Sepsiszentgyörgy városi tanácsa fellebbezését, így jogerőre emelkedett a brassói táblabíróság tavaly áprilisi alapfokú határozata, amely helyt adott a zászlót kifogásoló két román civil szervezetnek.

A székelyföldi város önkormányzata 2010-ben fogadott el határozatot a város jelképéről, de 2014-ben a Brassói Táblabíróság kimondta, hogy nem engedélyezi a használatát. Ezután volt szükség a bukaresti döntésre, mivel a román parlament 2015-ben jogilag lehetővé tette, hogy a települések saját zászlóval rendelkezhetnek.

A bukaresti kormány a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) javaslatára fogadta el a sepsiszentgyörgyi – arany- és kék sávos, közepén a település címerét ábrázoló – városzászlóról szóló határozatot. A leírás szerint a település címere pajzs alakú, rajta kék mezőben a vár és a templom, felette aranynap és ezüsthold. A vár előtt három zöld mező, rajta a település nevét adó lovas Szent György és a sárkány látható.

A városzászlót jóváhagyó kormányhatározatot azzal az érveléssel támadta meg a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma, hogy nem képviseli a helyi románságot.

Antal Árpád szerint az aláírásgyűjtéssel épp ennek ellenkezőjét akarják demonstrálni, ezért is várják a román nemzetiségű lakosok kézjegyeit is. A városvezetés az aláírásokkal együtt terjesztené újra a bukaresti kormány elé az ügyet.