Az öt napon át tartó rendezvényt, amely vasárnap este fejeződött be, óriási érdeklődés kísérte. Olyannyira, hogy szombaton este rövid időre, a fesztivál területén lévők biztonsága érdekében rövid időre be kellett zárni a kapukat. A pontos látogatói adatok összegzése még folyamatban van, de az már biztos, hogy rekord összegű regisztrált forgalmat produkáltak a kiállítók.

A zárónapon nagy várakozás előzte meg a 400 szeletes születésnapi torta felszeletelését, amelyet erre az alkalomra készített el Varga Gábor cukrász, a desszert.eu főszerkesztője. A különleges és látványos tortát a közös 20. születésnapot ünnepelve, Zilai Zoltán, a Borfesztivál főszervezője, a Magyar Szőlő és Borkultúra Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Feiner Péter, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. – a Borfesztivál főtámogatója – ügyvezető igazgatója közösen szelte meg és a látogatók nagy élvezettel fogyasztották el.

A tortaszeletelés előtt került sor az immár második alkalommal meghirdetett palackszépségverseny és a Fesztivál Bora választás eredményhirdetésére.

A legszebbpalack.hu weboldalon zajló versenyen azok a borok, palackok vehettek részt, amelyeket Magyarország egyetlen akkreditált nemzetközi borversenyére, a Vinagorára beneveztek. A versenyen részt vett ötven palackra közel ötezer szavazat érkezett. Az internetes szavazáson egytől ötig lehetett pontozni, figyelembe véve a palackok külsejét, szépségét, megjelenését, a címkét, a palack formáját, és az összhangot.

A 10 legmagasabb pontszámot kapott palack ABC sorrendben a következő:

Badacsonyi Pincegazdaság Zrt – Balatonfüred- Csopaki Cabernet sauvignon Hordószelekció

Bezerics Borház – Pogányvári Memento

Borbély Családi Pincészet – Badacsonyi Olasz rizling Jégbor

Fodorvin Családi Pincészet – Carpe diem selection – Badacsonyi Szürkebarát

Heumann Pincészet – Terra Tartaro (Cuvée)

St. Andrea Pincészet – Örökké

Tiffán Imre és Fia Kft. – Tiffán Limité Villányi Cabernet sauvignon

Tokajicum Borház Kft – Tokaji Reneszánsz Cuvée

Varga Pincészet Kft – Balatoni Olasz rizling Jégbor

Verus Vinum Kft. Marci Pincéje – St. Márton Egri Syrah

A Fesztivál Bora választás a VinAgora sátorban zajlott, ahol a borkedvelők megismerkedhettek a nemzetközi borversenyek világával és kipróbálhatták a gyakorlatban is az alkalmazott bírálati módszereket. Egy órára borbírává válhattak az vállalkozó kedvű látogatók. Elmélyülhettek a különféle borokban felfedezhető egyedi illatokban és zamatokban és megalkothatták saját értékelésüket a borokról! Négy napon át, az óránként 15 fős csoportokban megkóstolt 5-6 bor közül a résztvevők bírálatai alapján dőlt el, melyik termelő terméke nyeri el a hat kategóriában meghirdetett Fesztivál Bora címet.

A Borfesztivál Bora 2011 nyertesei:

Fehér Bor (Száraz) Kategória

Tokaj Kereskedőház Zrt. Grand Selection Tokaji Furmint Barrique 2009

Rosé Bor Kategória

Varsányi Pincészet Kft. Varsányi Egri Rosé 2010

Vörös Bor (Száraz) Kategória

Vincze Borászat Kft. Arcanum Cabernet franc 2007

Természetes Édes Fehér Borok

Royal Tokaji Borászati Zrt. Royal Tokaji Áts cuvée 2009

Tokaji Borkülönlegesség kategória

Tokaj Kereskedőház Zrt. Prémium Selection Tokaji Aszú 5 puttonyos 2002

A 20. Budavári Borfesztivál eseménysorozata még nem fejeződött be. Szeptember 14-én kerül sor a Jótékonysági Borárverésre, amelynek bevételét, a hagyományokat folytatva a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak utalják át a szervezők.

Bővebb információ:

www.aborfesztival.hu

www.facebook/borfesztival.hu