A két napos látogatás tapasztalatait összefoglalva a nemzeti fejlesztési miniszter kijelentette: a látogatás mindenképpen hasznos volt, hiszen lehetőséget teremtett arra, hogy felvegye a kapcsolatot a fejlesztési tárca kompetenciáit érintő szakterületek európai uniós tisztségviselőivel és megismerkedhetett azokkal a magyar szakdiplomatákkal is, akik munkájukkal kintről segítik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tevékenységét.

Mint ismeretes Fellegi Tamás találkozott Danuta Hübnerrel, az Európai Parlament regionális politikáért felelős bizottságának elnökével és Klaus Gretschmannal a Tanács versenyképességért, belső piacért, gazdasági és iparpolitikáért, vámokért, az információs társadalom és telekommunikációért, kutatásért, energiáért és közlekedésért felelős főigazgatójával, valamint rövid megbeszéléseken vett részt Andor László foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztossal, Neelie Kroes digitális politikáért felelős biztossal, Johannes Hahn regionális politikáért felelős biztossal, valamint Siim Kallas, közlekedésért felelős európai biztossal is.

A jövőbeni feladatokról szólva Fellegi Tamás elmondta: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium négy szakterületért felel majd, melyek a közlekedés, az energiaügy, a távközlés és a felzárkóztatási politika. Az ezen területeket felügyelő európai biztosokkal zajlott megbeszélésekről, bemutatkozó találkozásokról szólva a miniszter kiemelte: fontosnak érezte bemutatkozni az európai tisztségviselőknek, hiszen ezzel a gesztussal lehet megalapozni a hosszú távú sikeres együttműködést. A miniszter kiemelte: elsősorban bemutatkozó látogatásokról volt szó, amelyeken sikerült beszélgetőtársainak felvázolnia a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerkezetét, szakmai portfolióját.

A Európai Parlament bizottságainak üléseiről szólva a tárcavezető elmondta, hogy fontos tapasztalattal szolgáltak számára azokra a tennivalókra vonatkozóan, melyek az egyes elnökségek közötti váltás folyamán végbemennek. Külön sikeresnek értékelte az ipar, kutatás és energiaügyeket tárgyaló bizottság ülését, amelyen alkalma nyílt konzultálni belga minisztertársával, az energiaügyekért felelős Paul Magnette-tel.