Magyarországon és Romániában is több mint félmillióan írták alá a kezdeményezést. Mind az online, mind a papír alapú támogatások száma szépen növekedett az elmúlt napokban – mondta az M1 Ma este című adásában Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Április 3-ig még van mód az aláírásra. A Magyar Posta ingyen szállítja az ajánlóíveket is, csak annyit kell írni a borítékra, hogy Rákóczi Szövetség 1971 – hangzott el az adásban.

A kezdeményezés online is aláírható a jogaink.hu internetes címen kedd éjfélig – emlékeztet a hirado.hu cikke.

A Rákóczi Szövetség a magyarországi aláírások számát 550-600 ezer között várja, míg európai szinten elérheti az 1,2 milliót. Ez azt jelenti, hogy kellő tartalék marad az aláírások hitelesítés során, ha a támogatások 10 százaléka érvénytelen lenne, de már biztos, hogy a szükséges egymillió aláírás meglesz – mondta Csáky Csongor.

Ha összegyűlik az egymillió aláírás, akkor először tagállami szinten megvizsgálják azok érvényességét, amely több hónapig is eltarthat, majd összesítik és benyújtják az Európai Bizottságnak, amelynek három hónapja van, hogy lépjen az ügyben – fejtette ki Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogi szakértője. A témában közmeghallgatás jöhet, vagy akár jogalkotásra irányuló javaslat.

„A kezdeményezés történelmi jelentőségű, mert az Európai Bizottságnak napirendre kell venni a témát, foglalkoznia kell az őshonos nemzeti kisebbségek helyzetével” – mondta a jogi szakértő.  Az Európai Unió lakosságának tizede, mintegy 50 millió ember tartozik az őshonos nemzeti kisebbségek közé, köztük kétmillió határon túli magyar is.

„Abban bízunk, hogy a kezdeményezéssel hozzátehettünk ahhoz, hogy ezek a kisebbségek és a határon túli magyarok olyan garanciákat kapnak az Európai Uniótól, amelyek segítik megmaradásukat” – mondta Csáky Csongor.

Erre a linkre kattintva elolvashatja a teljes cikket és megnézheti a beszélgetést.