Simicskó István (KDNP) arra emlékeztetett: az Európai Unió az alapító okirata szerint szuverén államok közössége. Emellett alapvető feladata a béke megőrzése, döntéseit pedig konszenzussal hozza.

Hirdetés

Ezzel szemben napjainkban az egykori Nobel-békedíjas unió az ukrajnai háború egyik legnagyobb finanszírozója és a migráció egyik legnagyobb támogatója – mutatott rá. Bírálta azt is, hogy a közösség teljesen figyelmen kívül hagyja Magyarország döntéseit.

Hangsúlyozta: Magyarországnak az alaptörvénye is kimondja, hogy idegen népesség betelepítése nem lehetséges, de a migránsok szétosztását sem támogatja az ország.

Kijelentette: Brüsszel visszaél hatalmával. Szerinte el fogja tüntetni saját európai nemzeteit, ha folytatja önpusztító politikáját. Arra kérte a kormányt: védje meg a határokat, ne támogasson semmilyen kötelező elosztást és védje meg az ország szuverenitását. „Mi nem akarunk Magyarországon migránsgettókat létrehozni” – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszában azt mondta, hogy az ukrajnai háború következményei alól senki nem tudja kivonni magát, ezen körülmények között kell a gyarapodó gazdaságot fenntartani.

Nehezítik a munkát, hogy az energiaárak tartósan magasan maradnak – folytatta. Az uniós kassza eközben kiürült, ezért további tízmilliárdokat kérnek – fogalmazott. „Úgy kérnek többletforrásokat, hogy mi még az eddigi pénzeinket sem kaptuk meg” – emlékeztetett.

Szólt az infláció kérdéséről is. Mint mondta, küzdeni kell az ellen, hogy meghatározó erejű cégek az indokoltnál jobban emeljék az árakat. A mezőgazdaságban is vannak kihívások, a kelet-európai gazdák komoly nehézségekkel néznek szembe az itt ragadt ukrán gabona miatt – sorolta. Közben elindult a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó uniós szabályok fellazítása is, erre is kellő erővel kell reagálni.