„A kialakult, személyemet érintő helyzetre való tekintettel korábban felfüggesztettem párttagságomat, most pedig bejelentem, hogy minden pártban viselt tisztségemről lemondok és kilépek a Magyar Szocialista Pártból. Egyben visszalépek képviselői jelöltségemtől, és 2014. február 12-i hatállyal lemondok parlamenti képviselői mandátumomról is” – írta csütörtök délután kiadott közleményében Simon Gábor, az MSZP távozó elnökhelyettese. ­„A személyemhez kötődő összeggel el tudok számolni, annak eredetének semmilyen közéleti, politikai aspektusa nincs. Így, a XVIII. kerülettel kapcsolatos találgatásoknak sincs alapjuk. Jóhiszeműen hibáztam, amikor a vagyonnyilatkozatomat nem kellő alapossággal töltöttem ki. Minden, a helyzet tisztázását segítő eljárást és vizsgálatot természetesen vállalok és segítek” – áll a közleményben.

Mint ismert, a Magyar Nemzet kedden azt írta: az MSZP elnökhelyettese be nem vallott vagyont tart ausztriai bankszámlákon. A lap keddi számában az áll, hogy a szocialista politikus 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án pedig betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, vagyis több mint 240 millió forintot. A napilap szerint korábbi bevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik ez az összeg, és a képviselő vagyonbevallásaiban sem szerepelteti azt.

A szocialista képviselő a banknak úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott, írja a Magyar Nemzet, ám a lap azt állítja: a szóban forgó időszakban Simon Gábor tulajdonában nem volt olyan értékű ingatlan, valamint gazdasági társaság, amely magyarázatot adhatott volna az összeg eredetére.

(mti, demokrata.hu)