A megkérdezettek 48 százaléka tartana előrehozott választást – a Medián 2009. március 6-a és 10-e között, 1200 fő személyes megkérdezésével készített felmérése alapján, amelynek eredményeit a HVG is közli. Ezzel párhuzamosan 18 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik hivatalban tartanák a Gyurcsány-kormányt – írja a hetilap.

Másfél évtizede nem mutattak ilyen mértékű kiábrándultságot a Medián adatai. A „rossz irányt” érzékelők arányában hosszú évekig az 1995-ös Bokros-csomag utáni 80 százalék volt a rekord; ez dőlt meg először a tavalyi kormányválság után, majd a pénzügyi válság begyűrűzését követően szinte hónapról hónapra tovább erősödött a kiábrándultság.

Legutóbb 87-ről 91 százalékra emelkedett a pesszimisták aránya, és csupán a megkérdezettek 6 százaléka mondta azt, hogy jó irányba mennek a dolgok.

Tovább romlottak a lakosság gazdasági várakozásai is, minden korábbi rekordot megdöntve. Leginkább nem is a saját háztartásra, hanem az ország gazdaságára vonatkozóan borúlátók a megkérdezettek: 59 százalék tart nagyarányú, további 27 százalék pedig kisebb mértékű visszaeséstől.

A válság elején még úgy tűnt, hogy a romló közhangulat nem morzsolja tovább az MSZP táborát, sőt az új helyzet még lehetőséget is kínált a kormányzatnak arra, hogy kitörjön a defenzívából. Annyi bizonyos, hogy a válság első hónapjaiban csökkent a két nagy párt támogatottsága közötti különbség.

Ez a trend mostanra megfordult, és márciusra jelentős mértékben visszaesett a szocialisták támogatottsága: a teljes népesség 16, a választani tudó „biztos” szavazók 23 százaléka voksolna rájuk, ami a Medián mérései szerint az utóbbi tíz év legalacsonyabb adata. A Fidesz támogatottsága a teljes népességben 43, a választani tudó „biztos” szavazók körében 66 százalékos.

A romló közhangulatban a Fidesz-vezérkar kivételével az összes vezető politikus népszerűsége visszaesett, és bár ez a változás a kormányfő esetében kisebb volt az átlagosnál, kedveltségi mutatójában a mostani adat a negatív rekord.

(InfoRádió, hvg.hu)