Melegszik vagy sem?

A Pew Research Center friss felmérése szerint 2010 októberében az amerikaiak 32 százaléka vélte úgy, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy az éghajlatváltozás folyamata valóban megkezdődött. A kutatók összehasonlítása szerint négy éve a lakosságnak még alig 16 százaléka nyilatkozott határozottan elutasítóan a kérdésben. Az elmúlt években a szkeptikusok számának növekedésével párhuzamosan csökkent az egyetértők aránya is. Míg 2006-ban a megkérdezettek 79 százaléka látta úgy, hogy a globális felmelegedés érezhetően megkezdődött, ma már „csak” 59 százalék véli így. Ugyanezen időszak alatt 50 százalékról 34 százaléka esett vissza azok aránya, akik szerint a felmelegedés az emberi tevékenységnek köszönhető, igaz néhány százalékot csökkent (23-ról 18 százalékra) azok száma is, akik az éghajlat megváltozását a természeti folyamatok számlájára írják.

A Pew reprezentatív kutatáson alapuló adatai szerint napjainkban Amerika lakosainak alig harmada tartja nagyon fontosnak a globális felmelegedés problémáját, és közel ugyanennyien érzik valamelyest fontosnak a kérdést. Mindeközben 46 százalék gondolja úgy, hogy olyan jelenségről van szó, amely azonnali beavatkozást igényel a kormány részéről, 29 százalék szerint viszont egyáltalán nincs szükség gyors reagálásra.

Energiahatékonyság az kell

A felmérés eredményei arra is rámutatnak, hogy a többség ugyanakkor támogatja a kormányzati energiahatékonysági intézkedéseket. Így például, tízből nyolcan fogalmazzák meg elvárásként a járművek ideálisabb üzemanyag fogyasztásának megkövetelését, és tízből több mint heten értenek egyet a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kutatások állami támogatásának növelésével. Emellett tízből hat fő úgy látja, többet kell költeni a tömegközlekedés fejlesztésére, valamint adókedvezményekkel kell népszerűsíteni a hibrid és elektromos járművek vásárlását.

A kutatás érdekessége, hogy a partmenti olajkitermelés támogatottságának növekedésére is felhívja a figyelmet. A nyári, mexikói-öböli természeti katasztrófát követően az év elején mért 63 százalékról gyorsan 44 százalékra esett vissza azok aránya, akik egyetértenek a tengeri olajfúrótornyok létesítésével. A friss kutatás szerint ugyanakkor a helyzet stabilizálását, és a sokkoló képek hatásának csillapodását követően ismét nőni kezdett a tengeri olajkitermeléssel egyetértők száma, elérve a jelenlegi 51 százalékos arányt.

(Forrás: ELTE Társadalomtudományi Kar hírlevél)