A jogszabály szerint a jövő évtől adót kell majd fizetni a nagy értékű lakás, hajó, repülő és személyautó után. Adómentes lesz személyenként egy, legfeljebb 30 millió forint értékű lakás, ha a tulajdonos benne lakik és még egy, legfeljebb 15 milliós ingatlan. Hallgassa meg!

Sólyom László köztársasági elnök nem találta alkotmányellenes rendelkezést az adótörvényekben, ezért ellátta kézjegyével a parlament által múlt hétfőn elfogadott jogszabálycsomagot. Így nincs akadálya annak, hogy hatályba lépjen a vagyonadót is bevezető törvénycsomag – mondta Wéber Ferenc, a köztársasági elnök sajtófőnöke. A köztársasági elnöknek minden egyes, a parlament által elfogadott törvényt meg kell vizsgálnia alkotmányossági szempontból, és ha meggyőződik az alkotmányellenességéről egy törvénynek, akkor az alkotmánybírósághoz kell fordulnia előzetes normakontrollért – mondta el a sajtófőnök. Ebben az esetben a köztársasági elnök, mint minden más törvény esetében is, megvizsgálta alkotmányossági szempontból, és miután nem győződött meg az alkotmányellenességéről, ezért aláírta.

A jogszabály szerint januártól vagyonadót kell fizetni a 30 millió forint feletti lakóingatlanok után. A 30 millió alatti rész után 0,25 százalékot, 30 és 50 millió forint között 0,35 százalékot, felette pedig fél százalékot. A jogszabályba később az is bekerült, hogy a második ingatlan is adóköteles lesz 15 millió forint felett. A köztársasági elnök aláírta azt a törvényt is, amely háromról két évre csökkenti a GYES időtartamát. Ezt korábban megfontolásra visszaküldte az országgyűlésnek, de az újra elfogadott törvény aláírásakor már nem mérlegelhetett. A köztársasági elnök szignója azt is jelenti, hogy életbe léphet a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó kedvezményes, 18 százalékos ÁFA-kulcs.

(MR)