Az Országgyűlésnek 60 napon belül kötelessége újra napirendre tűzni a köztársasági elnök által visszaküldött törvényt. Amennyiben az Országgyűlés újra elfogadja a törvényt, Sólyom Lászlónak már nem lesz lehetősége a mérlegelésre, és alá kell írnia a jogszabályt.

Sólyom László államfő csütörtökön bejelentette: nem írja alá a kormánypártok által megszavazott egészségbiztosítási törvényt, hanem újratárgyalásra visszaküldi azt a parlamentnek.

Papp Gábor alkotmányjogász az InfoRádióban azt mondta: a törvényt az Országgyűlés köteles újratárgyalni, méghozzá attól a ponttól, ahol kifogással élt az államfő. Jelen esetben ez egy új részletes vitát jelent.

Ha azonban a képviselők újra megszavazzák az egyszerű többséggel is elfogadható törvényt, akkor a köztársasági elnöknek már nem lesz mérlegelési joga: a jogszabályt alá kell írnia.

Ekkor már az Alkotmánybírósághoz sem fordulhat, hiszen egy korábbi AB-határozat szerint az államfő egy törvénnyel szemben csak egy vétójogával élhet. Jelen esetben a politikai vétóval élt, az alkotmányossági vétó így már nem áll rendelkezésére – közölte Papp Gábor.

Utólagos normakontrollt azonban bárki kérhet – mondta az alkotmányjogász.

(inforadio.hu)