Ormai István elmondta: a területi választási bizottság arról értesítette, hogy mivel a Somogyért Egyesület által a bizottsághoz a nevében eljuttatott, a megyei mandátumról lemondó nyilatkozata hitelességével kapcsolatban aggályok merültek fel, és ellentmondásos az érintettek nyilatkozata, nyomozóhatósághoz fordultak, átadva az iratokat.

A politikus (Nagyatádért), Nagyatád polgármestere, aki májusban távozott a Somogyért Egyesületből, közölte, elégedett a döntéssel, mert „ez a biztos útja annak, hogy kiderüljön az igazság”, miszerint – mint mondta – az egyesület vezetője által a nevében benyújtott lemondó nyilatkozat érvénytelen, mert tudta nélkül látták el azt el a 2012 szeptember 12-i dátummal.

A Somogyért Egyesület szóvivője, Zana István a területi választási bizottság pénteki határozatával kapcsolatban nyilatkozatot juttatott el az MTI-hez. Ebben közölte, az egyesület korrektnek tartja a bizottság döntését. Fenntartja azt az álláspontját, miszerint Ormai István képviselői mandátumáról lemondó nyilatkozata jogszerű. Az az egyesület elnöksége és küldöttközgyűlése által hozott határozattal összhangban készült, megalkotásában, elfogadásában Ormai István aktívan és egyetértően vett részt – olvasható a nyilatkozatban. Azt írják, politikai és emberi tisztesség kérdése, hogy Ormai István a szabad elhatározásból korábban tett vállalását betartsa.

Az MTI csütörtökön számolt be arról, hogy Gyenesei István, a Somogyért Egyesület elnöke (aki korábban több cikluson át a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke volt, majd a Gyurcsány-kormány önkormányzati minisztereként is dolgozott) a közelmúltban beadványt juttatott el a területi választási bizottsághoz, amelyben tudatta, Ormai István lemondott közgyűlési mandátumáról. A korábban az egyesület színeiben mandátumhoz jutó Ormai István azonban közölte a bizottsággal, nem mondott le a tisztségéről, azt függetlenként megtartotta.

A vita egy tavaly az egyesületben, a mandátumok kiosztása előtt minden érintett által kitöltetett lemondó nyilatkozatról szól, amely az egyesület vezetése szerint, mivel Ormai kilépett, érvényesíthetővé vált. Nagyatád polgármestere elismerte, hogy aláírt ilyen lemondó nyilatkozatot, de azt mondta, még 2010 októberében, „kényszerítő körülmények” hatására tette, ezért az idén szeptemberre dátumozott nyilatkozat hitelességét vitatja.

(MTI)