Sorra érkeznek a gratulációk Orbán Viktor választási győzelméhez: mások mellett Lengyelországból, Csehországból és Németországból. 

CIKKÜNKET FRISSÍTJÜK!

április 11.

11:00 A horvát államfő is gratulált Orbán Viktornak

A közép-európai együttműködés megerősítéséről és a közös programok folytatásáról írt Kolinda Grabar-Kitarovic, Horvátország elnöke az Orbán Viktornak küldött gratuláló levelében – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán.

Biztos vagyok abban, hogy országaink, amelyek számos közös érdeket képviselnek az európai és az euro-atlanti politikában, továbbra is kölcsönösen támogatják majd egymást és szorosan együttműködnek – írta a horvát államfő, aki a közép-európai összefogás megerősítésére is nagy hangsúlyt helyezett.

„Várakozással tekintek a Három Tenger kezdeményezés közös projektjeinek megvalósítása elé, az energetikai, közlekedési és digitális kapcsolataink élénkítése céljából” – fogalmazott levelében Kolinda Grabar-Kitarovic.

07:30 Az Európai Zsidó Szövetség gratulált Orbán Viktornak

Az Európai Zsidó Szövetség gratulált Orbán Viktor miniszterelnök „átütő sikeréhez” a vasárnapi országgyűlési választáson – tájékoztatta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-t szerda reggel.

Közlése szerint Menachem Margolin rabbi a levélben kiemelte: Orbán Viktor „elszánt védelmezője” Izraelnek a világpolitikában, és ezekben a viharos időkben szilárd pont számukra a miniszterelnök előző ciklusában tanúsított elkötelezettsége a magyar zsidóság és annak öröksége mellett.

Ezen kívül azt is hangsúlyozzák: nagyon bíznak abban, hogy a magyarországi zsidó közösség és Izrael irányába tanúsított pozitív hozzáállás megmarad az új ciklusban és a kormányban is.

Menachem Margolin úgy fogalmazott: Európa válaszúthoz érkezett. Mindaddig, amíg a magyar miniszterelnök folytatja a zsidóság jogainak védelme és az Izrael melletti kiállást, számíthat a szervezet támogatására – ismertette a gratuláló levél tartalmát Havasi Bertalan.

április 9.

20:00 A spanyol miniszterelnök levélben gratulált Orbán Viktornak

A magyar-spanyol kétoldalú kapcsolatok erősítéséről és az Európai Néppártban végzett közös munkáról is írt Orbán Viktornak küldött gratuláló levelében Mariano Rajoy spanyol kormányfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedd este.    

„Szívből gratulálok a parlamenti választásokon elért győzelméhez. Meggyőződésem, hogy országaink kapcsolatai a következő években is szélesedni fognak, elősegítve polgáraink jólétét” – olvasható a levélben. 

A spanyol kormányfő azt szorgalmazza Orbán Viktornál, hogy az Európai Unión belüli stratégiai együttműködésük megerősödjön, aminek keretét az adja, hogy mindketten a jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárthoz tartoznak.

19:15 Az Európai Tanács elnöke levélben gratulált Orbán Viktornak

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke hétfőn levélben gratulált Orbán Viktornak a Fidesz választási győzelméhez.

Levelében Tusk hangsúlyozta: bízik benne, hogy Orbán a következő miniszterelnöki ciklusában „konstruktív szerepet fog játszani az Európai Unió egységének fenntartásában”.

Az uniós állam- illetve kormányfőket tömörítő tanács elnöke leszögezte, hogy várakozással tekint a közös munkára.

18:18 Andrej Plenkovic horvát kormányfő gratulált Orbán Viktornak

Andrej Plenkovic horvát kormányfő hétfőn levélben gratulált Orbán Viktornak a Fidesz „meggyőző győzelméhez” az országgyűlési választáson.

„A horvát-magyar történelmi kötelék ma az igen szoros politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatainkban van jelen” – olvasható a levélben, amely a kormány közzétett honlapján is.

A horvát politikus örömének adott hangot, hogy folytatódik az együttműködés a magyar miniszterelnökkel a két ország kétoldalú kapcsolatának javítása és erősítése, valamint a kulcsfontosságú kérdések konstruktív megoldása terén.

18:16 Erdélyi magyar vezetők gratuláltak a Fidesz-KDNP győzelméhez

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke is a Fidesz-KDNP választási győzelmének a fontosságát hangoztatta az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

Tőkés László EMNT-elnök a választás estéjén felállított nagyváradi eredményváróban értékelte a választásokat. A közlemény szerint úgy vélte: a szeretet aratott győzelmet a gyűlölet fölött. Véleménye szerint azok szenvedtek csúfos vereséget a választási versenyben, akik „a nemzet megosztásán ügyködtek”, és azok arattak elsöprő sikert, akik „a magyarság önvédelmi harcának ügyét tűzték zászlajukra”.

Tőkés László megállapította: a külhoni magyarok ellen irányuló kampánypropagandának nem volt foganatja, sőt a külhoni magyarok jelentős mértékben járultak hozzá a nemzeti erők sorsdöntő győzelméhez. A Fidesz-KDNP-s színekben EP képviselői tisztséget is betöltő Tőkés László szívből jövő elismerését fejezte ki Orbán Viktor elnöknek.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke egy Orbán Viktornak címzett nyílt levélben kijelentette, a Fidesz-KDNP választási győzelme egyben a székelyek győzelme is.

Megállapította: „mindannyian arra vágyunk, hogy Magyarország független, szuverén állam legyen, a törvényeket magyar nemzeti érdekek figyelembevételével fogadják el, és az ország képes legyen megvédeni a maga határait. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy a székelység huszonegyedik századi autonómiatörekvése megtalálja azt a legszilárdabb támaszt, amely a nagyvilágban egyedül csak Magyarország”.

Orbán Viktornak az SZNT egykori alakulóülésére küldött üzenetét idézve abbéli reményét hangoztatta, hogy a magyar szabadság kifele, Székelyföld irányába is fog épülni a következő négy évben.

Az EMNP Szilágyi Zsolt pártelnök gratulációjáról számolt be hétfői közleményében. Szilágyi Zsolt megállapította: a határon túli szavazók 94 százaléka a jelenlegi kormánypártokat támogatta a vasárnapi választásokon. „Ez a határon túli magyar állampolgárok egyértelmű támogatását és kiállását jelenti egy olyan politika mellett, melynek célja az európai és kárpát-medencei magyarság kultúrájának és identitásának megőrzése” – értékelte Szilágyi Zsolt.

17:14 Milos Zeman cseh államfő táviratban gratulált Orbán Viktornak

Milos Zeman cseh államfő hétfőn táviratban gratulált Orbán Viktornak a Fidesz győzelméhez az országgyűlési választáson.

„Az Ön egyértelmű, immár negyedik győzelme a parlamenti választásokon számomra annak a támogatásnak a bizonyítéka, amelynek nemzete részéről örvend” – olvasható a táviratban, amelyet Jirí Ovcácek elnöki szóvivő hozott nyilvánosságra Prágában.

Milos Zeman megelégedéssel állapította meg, hogy a cseh-magyar kapcsolatok az EU, a NATO és a V4-ek keretében is magas színvonalúak és sikeresen fejlődnek.

„Meggyőződésem, hogy Közép-Európa nagy lehetőségekkel rendelkezik a kétoldalú és sokoldalú nemzetközi együttműködés elmélyítése terén” – szögezte le táviratában a cseh köztársasági elnök.

Zeman ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy még az idén lesz alkalma találkozni Orbán Viktorral és hozzájárulhat a cseh-magyar barátság erősítéséhez.

16:54 Timmermans szerint sok volt a retorika, a lengyel külügyminiszter gratulált

Meglátjuk, mit tesz Orbán Viktor miniszterelnök az új megbízatása során, fontos, hogy Magyarországon erős az Európai Unióhoz való hozzátartozás érzete – jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke hétfőn Varsóban az előző napi magyar országgyűlési választásokon aratott nagyarányú Fidesz-győzelemmel kapcsolatban.

Timmermans ezt újságírói kérdésre válaszolva mondta a Jacek Czaputowicz lengyel külügyminiszterrel közösen megtartott sajtóértekezleten. Az EB első alelenöke szerint a kampány során „sok volt a retorika”. „Ehhez öreg politikusként hozzászoktam” – jegyezte meg.

Czaputowicz gratulált a Fidesz-KDNP választási győzelméhez. Magyarországot „stabil demokratikus államnak” minősítette, mely „szoros európai integrációra törekszik”.

15:05 Benjámin Netanjahu izraeli látogatásra hívta Orbán Viktort

Telefonon gratulált Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek újraválasztásához – jelentette az izraeli sajtó. A beszélgetés során Netanjahu már a közeljövőben megtartandó izraeli látogatásra invitálta a magyar kormányfőt.

Netanjahu tavaly júliusban hivatalos látogatást tett Magyarországon, s ezzel több évtized után ő volt az első izraeli kormányfő, aki Budapestre látogatott.

Az elmúlt majdnem harminc évben, amióta a két ország ismét felvette a diplomáciai kapcsolatokat, Magyarország Izrael egyik legfontosabb térségbeli partnere volt, de korábban utoljára Jichák Samír miniszterelnök járt Budapesten 1989-ben.

A kétoldalú kapcsolatokat azóta is kiemelkedően jónak tartják. Izrael jelezte, nagyra értékeli, hogy a magyar kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal kapcsolatban, és támogatja a magyarországi zsidó közösség fejlődését.

14: 37 Geert Wilders is gratulált Orbán Viktornak

Geert Wilders, a holland jobboldali Szabadságpárt vezetője a Twitteren gratulált Orbán Viktornak a Fidesz országgyűlési választási győzelméhez.

„Gratulálok Orbán Viktornak a kiváló eredményhez. Nagyon megérdemelt győzelem!” – írta a közösségi oldalon Wilders, aki iszlámellenességéről vált ismertté Európa-szerte.

A jobboldali holland politikus felesége egyébként magyar. Geert Wilders januárban járt is Magyarországon, és találkozott is Orbán Viktorral. Az akkor készült, Orbánnal közös fényképet osztotta meg most is gratulációja mellett a Twitteren.

14:05 A német CDU gratulál Orbán Viktornak választási győzelméhez

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) a demokratikus választásokhoz illő módon gratulál Orbán Viktor magyar kormányfőnek és pártjának az egyértelmű választási győzelemhez – mondta a CDU főtitkára hétfőn Berlinben.

Annegret Kramp-Karrenbauer a párt elnökségi ülése után tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a választási eredmény kifejezi a Fidesz lakossági támogatottságát és „az ellenzéki erők gyengeségét is”.

Az ellenzéki pártoknak nem sikerült egyesíteni erőiket úgy, hogy „másmilyen” eredményre vezethessen a választás például mindazon választókerületekben, amelyekben szoros volt a verseny.

Erre a jelenségre tekintettel „meg kell nézni pontosan, hogy milyenek voltak a belpolitikai viszonyok”.

A CDU számára az a legfontosabb, hogy „az EU több egy valutauniónál és egy tiszta gazdasági uniónál”. Az EU „értékunió” is, és erről „láthatóan újra és újra vannak viták” Orbán Viktor pártjával az Európai Néppárton (EPP) belül – mondta a főtitkár, akinek pártja a Fidesszel együtt az EPP tagja.

Annegret Kramp-Karrenbauer hangsúlyozta, hogy a CDU a jövőben is lefolytatja ezeket a vitákat, és az az álláspontja, hogy „mindent egybevetve az EPP a megfelelő hely” a vitára Orbán Viktor pártjával.

Az EU mint értékunió továbbra is „alapvető kérdés”, a CDU belső „iránytűje és pozicionálása” ügyében is – tette hozzá a párt főtitkára.

A testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió részéről Horst Seehofer pártelnök, szövetségi belügyminiszter hétfőn Münchenben pártja elnökségi ülése előtt tartott tájékoztatóján elmondta, hogy örül Orbán Viktor újabb győzelmének, és a CSU nevében is gratulál majd neki.

Kiemelte, hogy a CSU és ő személyesen is mindig kitartott a magyar kormányfővel ápolt partneri kapcsolat mellett, és ez továbbra is így lesz. Mint mondta, Orbán Viktor a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás harcosai közé tartozott, és a lakosság többször világosan kifejezte a bizalmát iránta. Ennek a bizalomnak „nincs erősebb visszaigazolása, mint a siker a választóurnánál”.

A CDU és a CSU közös szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciójának CSU-s tagjait vezető Alexander Dobrindt hétfői nyilatkozatában kiemelte, hogy gratulál a CSU „barátjának”, Orbán Viktornak. Rámutatott, hogy a választási részvételi arány emelkedett, és a Fidesz növelte támogatói számát. Ez „egyértelmű megerősítés Orbán polgári-konzervatív kurzusának”, amelynek célja „a sikeres Magyarország, a bevándorlás korlátozása és a biztonságos Európa”.

A CDU/CSU koalíciós társa, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) részéről a Bundestag-frakció egyik helyettes vezetője, Achim Post foglalt állást, leszögezve, hogy a választási kampány „nem volt fair”, és a választási eredmény révén Magyarország továbbra is „Európa problémás gyereke” marad. Azonban a hatalmi ágak szétválasztását és a sajtószabadságot „hosszú távon nem lehet feltartóztatni Európa közepén”.

13:19 A néppárti EP-frakció gratulál Orbán Viktornak, több más EP-frakció sajnálatát fejezte ki az eredmény miatt

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője hétfőn gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz egyértelmű választási győzelméhez. A szociáldemokrata, a liberális és a zöldpárti képviselőcsoport sajnálatát fejezte ki az eredmények miatt.

A Fideszt is a soraiban tudó EPP képviselőcsoportját vezető német politikus Twitter-üzenetében leszögezte, hogy „várakozással tekint a további együttműködés elé, hogy közös megoldásokat dolgozzanak ki az Európa előtt álló kihívásokra”.

Othmar Karas osztrák néppárti politikus ugyanakkor indokolatlannak nevezte az eredményt, amely véleménye szerint nem igazolja a magyar kormánypárt politikáját, a kampány nyelvezetét, az antiszemitizmust, a korrupciót és a nacionalizmust.

Udo Bullmann, az EP szociáldemokrata frakciójának elnöke rámutatott, hogy az Európa-projekt sikere érdekében reménnyé kell alakítani a félelmet a társadalmakban, illetve „kulcsfontosságú lenne a progresszív erők közös fellépése a kirekesztést, gyűlöletet és félelmet terjesztő pártok ellen”. Emellett úgy vélekedett, hogy részben az EPP is felelős ezért az eredményéért, ugyanis „kizárólag a hatalom megtartása érdekli (…), soha nem foglalkoztak igazán Orbán szélsőjobboldali elmozdulásaival”.

Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője azon véleményének adott hangot, hogy az EPP legitimálta Orbán Viktor „visszataszító kampányát, támadását a jogállamiság ellen és kísérletét egy tekintélyuralmi rendszer kiépítésére” azzal, hogy Manfred Weber anélkül gratulált a miniszterelnöknek, hogy felszólította volna az európai alapértékek tiszteletben tartására.

A bírálatokra reagálva Weber kiemelte, hogy tiszteletben kell tartani a Fidesz „demokratikus sikerét”, miután a kormánypárt a voksok csaknem felét megszerezte 70 százalékos részvétel mellett, de az Európai Néppárt ettől függetlenül „nagyon kritikus” bizonyos lépésekkel szemben.

„Orbán Viktornak tiszteletben kell tartania az EPP által lefektetett vörös vonalakat és az európai értékeket. Ha így tesz, játékban maradhat, máskülönben ki lesz zárva az EPP-ből” – figyelmeztetett, hozzátéve, hogy a magyar kormány eddig mindig betartotta a szabályokat, ha nem is mindig önszántából.

Az Európai Szocialisták Pártja (PES) sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy Orbán győzni tudott az „idegengyűlölő, Európa-ellenes” politikájával.

Josef Weidenholzer, a szociáldemokraták alelnöke szerint az Európai Néppártnak lépnie kellene, s meg kellene fontolnia a magyar kormánypárti képviselők kizárását annak érdekében, hogy ne folytatódjon a demokratikus értékek csorbulása Magyarországon.

Az EP zöldpárti frakciója hangsúlyozta: szomorú nap ez Európa számára, azonban „nem szabad elfelejteni, hogy az Orbán-kormány elhallgattatta az ellenzéki médiát, pártközeli emberekkel töltött fel számos kulcsfontosságú pozíciót az intézményekben és álhíreken alapuló agresszív kampányt folytatott, miközben a korrupció egyre csak nő Magyarországon”.

Mint írták, szükségesnek tartják az uniós szerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítását Magyarországgal szemben, illetve azt, hogy az európai intézmények gyakoroljanak nagyobb nyomást Orbán Viktorra és kormányára.

13:18 MKP: győzött az erős Magyarország

Üdvözölte a Fidesz-KDNP választási győzelmét a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP), amelynek elnöke, Menyhárt József hétfői Facebook-bejegyzésében gratulált az országgyűlési választás győztesének.

„Győzött az erős Magyarország, ami nemcsak az anyaországi, hanem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír” – írta Menyhárt József, az MKP elnöke Facebook-oldalán.

„A modern magyar demokrácia történetében párját ritkító, hogy valaki nyolc év kormányzás után is bizalmat kapjon, sőt, sokkal több szavazatot szerezzen, mint korábban” – írta a felvidéki magyar párt elnöke. Rámutatott: a Fidesz rendkívül magas részvétel mellett győzött, s ez a győzelem a külhoni magyar közösségek számára is jó hír, mivel érdekük az erős, stabil és magabiztos Magyarország.

Menyhárt megjegyezte: a mostani magyar kormány volt az, amely 2010 után „rendbe tette Magyarországot”, és felkarolta a határon túli magyarok ügyeit, s az, hogy most erős felhatalmazással sikerült győzniük, azt is jelenti, hogy a magyar társadalom partnernek tekinti a külhoni magyarokat, és azt is jelzi, hogy a továbbiakban is számíthatnak a magyar kormány támogatására.

A Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt az MTI-nek küldött állásfoglalásában pozitívnak értékelte a választások magas részvételi arányát. „A szlovákiai politikai színtér képviselői is elégedettek lennének, ha a szlovákiai választók is ilyen mértékű érdeklődést mutatnának a közügyek iránt, főleg, ha a voksolókat a politikai propaganda és a populizmus elemeit mellőzve sikerülne mozgósítaniuk” – írták. Hozzátették: „akár elégedettek vagyunk a voksolás eredményével, akár nem, tiszteletben tartjuk a magyar választópolgárok döntését. Mindannyiunk érdeke, hogy a szlovák-magyar gazdasági, kereskedelmi és kulturális kapcsolatok tovább erősödjenek.”

A Fidesz-KDNP győzelmére politikai beállítottságuk függvényében reagáltak a szlovák politika képviselői.

Katarína Cséfalvayová, a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke, a Most-Híd képviselője a választás eredményét ugyan nem kommentálta, de a voksolást megelőző kampányt erősen bírálta, azt állítva, hogy az mintapéldája volt annak, amilyen irányba Szlovákiának soha nem kellene elindulnia. „Magyarország példáján látni a legjobban, hogyan válik egy olyan standard progresszív politikai párt, mint a Fidesz a hatalom, a populizmus és a szélsőségesség foglyává” – nyilatkozott Cséfalvayová a Sita szlovák hírügynökségnek.

A legkisebb szlovák kormánypárt jelöltjétől teljesen eltérő véleményt fogalmazott meg Lubos Blaha, a pozsonyi törvényhozás európai ügyekért felelős bizottságának elnöke, akit a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia jelölt erre a posztra. „A magyarok a folyamatosságot választották, ami azt jelenti, hogy folytatódhat a két ország együttműködése (…), s megerősítést nyert az is, hogy a közép-európai embereknek elegük van az amerikai liberális modellből, amelynek ebben a régióban nincs esélye, s amit a Fidesz egyértelmű győzelme is bizonyított” – nyilatkozta Blaha a Sita szlovák hírügynökségnek.

12:58 Német kormányszóvivő: Angela Merkel gratulált Orbán Viktornak

Angela Merkel német kancellár írásban gratulált Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek választási győzelméhez – mondta a német szövetségi kormány szóvivője hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kancellár a szokásoknak megfelelően gratulált a magyar kormányfőnek. Németország és Magyarország „a hosszú, gyümölcsöző közös történelem és partnerség” révén „szoros kapcsolatban” áll egymással, és Magyarország „megbízható partnerként számíthat Németországra” az európai és a kétoldalú ügyek előmozdításában – írta Angela Merkel.

A szóvivő hozzátette: „nagyon nyilvánvaló, hogy együttműködésünkben vitatott témák is vannak”, köztük a migrációs politika, de a kancellár és a szövetségi kormány továbbra is készen áll az együttműködés továbbfejlesztésére a kétoldalú kapcsolatok területén, valamint „közös EU-tagságunk, és a minket Európában egyesítő értékek keretében”.

12:56 Marine Le Pen a Twitteren gratulált Orbán Viktornak

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a Twitter-oldalán gratulált hétfőn Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz választási győzelméhez.

A francia politikus üdvözölte, hogy Magyarország nemet mondott az Európai Unió bevándorlási politikájára.

„Nagy és egyértelmű győzelem ez Orbán Viktornak Magyarországon. Az értékek megtagadását és az Európai Unió által hirdetett tömeges bevándorlást ismét elutasították. A nemzetiek többséget alkothatnak Európában a következő, 2019-es európai parlamenti választásokon” – írta a Twitteren Marine Le Pen.

12:55 Az osztrák kancellár gratulál Orbán Viktor újraválasztásához

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz előző napi választási győzelméhez.

A Twitteren közzétett üzenetében a politikus, aki egyúttal az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetője, azt írta, gratulál Orbán Viktor újraválasztásához. Sebastian Kurz Ausztria fontos szomszédjának és gazdasági partnerének nevezte Magyarországot, emellett örömét fejezte ki, hogy folytathatja az együttműködést Orbán Viktorral.

Az ÖVP is a Fideszt is soraiban tudó pártcsalád, az Európai Néppárt tagja.

12:55 Szlovén ellenzéki vezető: Orbán Európáért aratott történelmi győzelmet

Janez Jansa szlovén ellenzéki vezető történelmi győzelemként ünnepelte Orbán Viktor magyar miniszterelnök elsöprő sikerét a vasárnapi parlamenti választásokon. Jansa szerint Orbán Magyarországért, Európáért és a teljes euroatlanti demokrata térségért aratott győzelmet.

Orbán győzelme több szempontból történelmi jelentőségű, például a magas részvételi arány miatt, amelynek köszönhetően a magyar kormányfő elérte demokratikus legitimitása eddigi csúcsát – mondta a konzervatív szlovén Demokrata Pártot (SDS) vezető politikus hétfőre virradóra.

„Emellett ez Orbán sorozatban harmadik győzelme” – hívta fel a figyelmet. Nem utolsósorban pedig annak ellenére képes felmutatni ezt az eredményt, hogy vele és pártjával szemben „a globális baloldali és az oligarchamédia, valamint az európai civilizáció értékrendjének megváltoztatásán munkálkodó szervezetek” is felsorakoztak – tette hozzá a május végi szlovéniai parlamenti választásokon jó esélyekkel induló Jansa, osztva Orbán Soros-ellenes érvelését.

11:11 A legnagyobb német ellenzéki párt több vezetője gratulált Orbán Viktornak

Gratulált Orbán Viktor kormányfőnek a Fidesz országgyűlési választási győzelméhez hétfőn a német szövetségi parlament (Bundestag) legnagyobb ellenzéki pártja, az Alternatíva Németországnak (AfD) több vezető politikusa.

Jörg Meuthen, a jobboldali AfD társelnöke a Facebook közösségi portálon közölt írásában kiemelte: Orbán Viktor világosan megmondta, hogy eddigi politikájának folytatására készül, és a magyar választók éppen ezért szavaztak rá. Így „igazán fényes győzelmet” aratott, emelkedő részvételi arány mellett is növelni tudta pártja támogatottságát.

Az AfD társelnöke hozzátette: Orbán Viktor olyan politikáért küzd, amelynek irányát „saját népének érdekei” jelölik ki, és ezért konfliktusokat is vállal, általánosságban az Európai Unióval, különösképpen pedig azzal a személlyel, aki a német „kancellár szerepét alakítja”.

Aláhúzta, hogy Orbán Viktor tevékenysége révén nem történhet meg „kulturálisan idegen migránsok ellenőrizetlen, tömeges bevándorlása” Magyarországra, és „ez így van rendjén”.

Felvetette: vajon gondolja-e még bárki is komolyan az olaszországi és magyarországi választási eredmények után, hogy az „európai népek megengedik a nemzetállamok lebontását anélkül, hogy a barikádokra vonulnának”.

Ez a gondolat „nevetséges” lenne, és az „EU-+elitek+” jól tennék, ha végre olyan reformokat hajtanának végre, amelyek több teret engednek a tagállamoknak az önrendelkezésre, és hozzájárulnak együttműködésük fejlesztéséhez, főleg a gazdaságban – írta Jörg Meuthen.

Kiemelte: egyértelművé vált, hogy a nemzeti identitás felszámolása felé vezető, mindig egyre szorosabb európai uniós integráció „őrült gondolata csúfosan megbukott”.

Gratulált Orbán Viktornak Beatrix von Storch, az AfD Bundestag-frakciójának helyettes vezetője, a párt elnökségi tagja is, aki a Twitteren azt írta, hogy a Fidesz választási győzelme „rossz nap az EU-nak, és jó nap Európának”.

A Bundestag-frakció két társelnöke, Alice Weidel és Alexander Gauland közös közleményükben kiemelték: „gratulálunk Orbán Viktornak választási sikeréhez, ez egy jó nap Európának”. Az Európai Bizottság viszont „kevésbé örülhet, mert Orbán a jövőben is az EU kritikusa marad, és gondoskodik arról, hogy országa Európa védőpajzsaként Brüsszel akaratával szemben továbbra is ellenőrizze a +balkáni útvonalat+, hogy visszautasíthassa az illegális bevándorlókat”.

A Bundestag parlamenti patkója jobboldalának szélén helyet foglaló AfD-s képviselők két vezetője hozzátette: a magyarok 48,5 százaléka „egy demokratikus választás során díjazta, hogy miniszterelnökük legelső sorban országával és polgáraival törődik, és ez így van jól”.

11:09 Andrej Babis magyarul is gratulált Orbán Viktornak

Andrej Babis ügyvezető cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke hétfő délelőtt a Twitter-oldalán csehül és magyarul is gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz választási győzelméhez.

Az Orbán Viktor vezette Fidesz győzelmét Andrej Babis meggyőzőnek minősítette bejegyzésében, és leszögezte: szeretne az Európai Unió és a visegrádi csoport keretein belül, illetve kétoldalú szinten továbbra is együttműködni a magyar miniszterelnökkel.

„Gratulálok Orbán Viktornak meghatározó győzelméhez” – olvasható a cseh szöveg után magyarul is az ügyvezető cseh miniszterelnök Twitter-bejegyzésében.

11:08 Seehofer: a CSU gratulál Orbán Viktornak a választási győzelemhez

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) gratulál Orbán Viktornak a nagyon magas választási részvételi arány mellett elért nagyon jelentős győzelméhez – mondta Horst Seehofer pártelnök, német szövetségi belügyminiszter hétfőn Münchenben.

Pártja elnökségi ülése előtt tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy örül Orbán Viktor újabb győzelmének, és a CSU nevében is gratulál majd neki.

Kiemelte, hogy a CSU és ő személyesen is mindig kitartott a magyar kormányfővel ápolt partneri kapcsolat mellett, és ez továbbra is így lesz. Mint mondta, Orbán Viktor a kommunista diktatúrával szembeni ellenállás harcosai közé tartozott, és a lakosság többször világosan kifejezte a bizalmát iránta. Ennek a bizalomnak „nincs erősebb visszaigazolása, mint a siker a választóurnánál”.

„Csak azt tudom tanácsolni az EU-nak, hogy próbáljon meg ésszerű kétoldalú kapcsolatot kialakítani tagállamaival, különösen a kisebbekkel, mint Magyarország”. „Mindig is helytelennek tartottam a gőg és a gyámkodás politikáját” – mondta Horst Seehofer.

10:56 A református egyház köszöni a választóknak a részvételt és gratulál a Fidesz-KDNP-nek

A Magyarországi Református Egyház (MRE) köszönetet mond a magyaroknak a voksolásért, egyben gratulál a Fidesz-KDNP-nek a választási győzelemhez – tájékoztatta hétfőn közleményben az MTI-t a MRE.

A Bogárdi Szabó István püspök, lelkészi elnök és Huszár Pál főgondnok, világi elnök által aláírt dokumentumban úgy fogalmaznak: „köszönjük a szavazáson részt vevő magyaroknak, hogy fontosnak tartották voksukkal is kifejezni akaratukat, éltek választói jogukkal, megfontoltan és méltósággal szavaztak. Gratulálunk a Fidesz-KDNP szövetségnek a választási győzelemhez”.

Hozzáteszik: a magas részvétel erős felhatalmazást jelent a kormánynak, egyúttal nagy felelősséggel jár.

„Kívánjuk, hogy a győztes pártszövetség továbbra is tartsa fontosnak a keresztyén értékeket” – olvasható az MRE közleményében.

10:20 Az olasz jobboldal gratulált a Fidesz győzelméhez

Magyarország „szívvel és ésszel szavazott, nem törődve Brüsszel fenyegetéseivel és Soros milliárdjaival” – gratulált Orbán Viktor győzelméhez Matteo Salvini, az olasz jobbközép koalíciót vezető Liga politikusa Twitter-üzenetben.

Salvini jó munkát kívánt Orbán Viktornak, és reményét fejezte ki, hogy a magyar kormányfővel hamarosan olasz miniszterelnökként tud találkozni. Arra utalt, hogy az általa vezetett jobbközép koalíció kapta a legtöbb szavazatot a márciusi olasz választásokon, és jelenleg kormányalakítási tárgyalásokat vezet.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Twitter-üzenetében azt írta, a magyar patrióták Orbán Viktor győzelmét ünneplik. „Identitásvédelem, harc a kényszerített iszlamizáció ellen, szembeszállás a pénzügyi spekulációval és a globalizmussal: ezt a modellt akarják az Olasz Testvérek is követni Olaszországban” – írta Giorgia Meloni. Bejegyzését azzal a fényképpel kísérte, amely Orbán Viktorral készült Giorgia Meloni február végi látogatásakor Budapesten az olasz választási kampány idején.

Adolfo Urso, az FdI politikusa Facebook-profilján úgy kommentált, hogy Orbán nagy sikere újabb figyelmeztetés a változni nem akaró Európának. Megjegyezte: a baloldalnak az elsöprő vereség okait kellene keresnie ahelyett, hogy átkozná azt, aki bebizonyította, hogy választói támogatottságot élvez. „A magyar választók Orbán jó kormányzását jutalmazták, amelyet erős gazdasági növekedés jellemez, teljes foglalkoztatottság, a születéspolitika és az oktatás támogatása, a nemzeti és európai identitás és kultúra védelme. A választók jelzése világos: saját sorsuk urai akarnak lenni, meg akarják változtatni Európát, nem pedig eltörölni Magyarországot” – írta Adolfo Urso. Hozzátette, a kormányzásra készülő olasz erő a magyar miniszterelnök szövetségese Európa megújításában, az európai egyezmények módosításában, a francia-német tengely fenntartásával szemben.

„Orbán az Európai Néppárt változatos családjának tagja, amely nemcsak centrumból áll, hanem különböző jobbközép erőkből” – jelentette ki Maurizio Gasparri, a Hajrá Olaszország (FI) politikusa az olasz közszolgálati televízió Agora nevű műsorában hétfő reggel. Gasparri a Twitteren azt írta, Orbán Viktor győzelme az Európai Néppártot díjazta és az illegális bevándorlókkal szembeni határozott fellépést.

Giovanni Toti, az FI másik vezető politikusa közösségi oldalán úgy kommentált, a választók azt jutalmazták, aki saját országa érdekében dolgozik, álszentség nélkül a migrációtól a gazdaságig.

10:15 Lengyel politikusok gratuláltak a Fidesz választási győzelméhez

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Marek Kuchcinski alsóházi elnök gratulált a Fidesz választási eredményéhez, Konrad Szymanski külügyminiszter-helyettes pedig a közép-európai emancipációs törekvések eredményének minősítette a Fidesz győzelemét.

„Gratulálok Orbán Viktor miniszterelnöknek az immár harmadik parlamenti választási győzelemhez” – írta Twitter közösségi honlapján Morawiecki. „A reformok útja soha nem könnyű. A társadalom támogatása arra mutat, hogy érdemes vállalni a fáradságot” – szögezte le, sok sikert kívánva Magyarországnak.

Gratulált a választási eredményhez Marek Kuchcinski lengyel alsóházi elnök is. „Közép-Európa magasra tűzte a szabadság zászlaját” – írta Twitter-bejegyzésében.

Konrad Szymanski EU-ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes a TVN24 kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva úgy értékelte: a Fidesz választási győzelme „a közép-európai emancipációs törekvések” eredménye, amelyek „nem arra irányulnak, hogy bárkivel harcoljunk, hanem arra, hogy a térséget érdemi partnernek tekintsék”.

Orbán Viktor „nagyon sokat tett a magyar államért és a magyar EU-tagságért” – húzta alá Szymanski, aki szerint Orbán Viktor, „miközben kiáll Magyarországnak azért a jogáért, hogy megvédhesse a saját határait, egyszersmind országa Európa-barát irányvonalát szorgalmazza”.

A lengyel politikus szerint tévedés lenne Orbán politikáját Európa-ellenesnek minősíteni. „Ez egy Európa-párti politika, bizonyos fenntartásokkal nagyon konkrét, szűk ügyekben” – hangsúlyozta.

A lengyel-magyar kapcsolatokról Szymanski elmondta: a két ország politikai szövetsége sok esetben mélyebb megalapozottságú, hátterében a politikusok személyes barátsága is áll.

8:59 Gratulált twitter-oldalán Manfred Weber is, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetője.

08:53 A szerb elnök gratulált Orbán Viktornak a Fidesz győzelméhez

A magyarországi választók újra igazi vezetőt választottak maguknak, aki bebizonyította, hogy a szorgalmas munka elkötelezettje, és eltökélt abban, hogy békés és gyümölcsöző jövőt teremtsen számukra – fogalmazott Aleksandar Vucic szerb államfő az Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének írt levelében, és egyben gratulált az országgyűlési választásokon elért eredményéhez.

Hozzátette: azok a nehéz, de megalapozott döntések, amelyeket Orbán Viktor a fenti célok elérése érdekében hozott, bizonyítják, hogy bölcsességgel és gazdag politikai tapasztalattal lehet előrébb vinni az országot és a népet.

„Mint ahogyan azt számos alkalommal bizonyítottuk, az országaink közötti kapcsolatok soha nem voltak még ilyen jók, és szeretnélek biztosítani arról, hogy Szerbia továbbra is elkötelezett aziránt, hogy közösen folytassuk ezt az utat. Meggyőződésem szerint a Szerbiában élő magyar kisebbség és a magyarországi szerb kisebbség is hozzájárul ehhez, de élvezi is mindazokat az előnyöket, amelyeket az erősebb kétoldalú kapcsolatok, és a kettőnk személyes barátsága jelent” – fogalmazott a szerb elnök.

Aleksandar Vucic kiemelte, hogy az egyre jobb gazdasági kapcsolatok, a kétoldalú kereskedelmi forgalom növekedése, valamint a befektetések lehetővé teszik, hogy gyorsabban és könnyebben haladjon előre Szerbia, kihasználja a lehetőségeit, és a partnerségen keresztül hozzájáruljon Európa fejlődéséhez. „Ezzel összefüggésben kihasználnám a lehetőséget, hogy neked és a kormányodnak megköszönjem azt az önzetlen támogatást, amelyet Szerbiának nyújtotok az ország európai útján. Örömmel várom következő találkozónkat, amelynek eredményei – meggyőződésem szerint – új ötletek és a közös munka új irányvonalai lesznek, és amelyek mindkét fél javát szolgálják majd” – zárta gratulációját a szerb köztársasági elnök.

01:39 RMDSZ: az elkezdett munka folytatására szavaztak a magyarok

Az elkezdett munka folytatására szavaztak a magyarok, így az a kormány irányítja Magyarországot a következő négy évben, amely számára fontos az erdélyi magyarok közössége – jelentette ki Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke.

A politikust az RMDSZ hírlevele idézte. Rámutatott: becslések szerint 180-195 ezer körüli azoknak az erdélyi magyaroknak a száma, akik a magyarországi választásra regisztráltak, és leadták voksukat. Hozzátette: az elmúlt hetekben az RMDSZ mintegy 100 ezer erdélyi magyar embernek segített szavazata leadásában, ami azt bizonyítja, hogy a közösség tagjai ezúttal is megbíztak a szövetségben, hiszen a voksolók több mint fele tőle kért segítséget, és rábízta szavazatát.

Kelemen Hunor gratulált az Orbán Viktor és Semjén Zsolt által vezetett Fidesz-KDNP-nek. Elmondta: az RMDSZ partnerre lelt a párszövetségben, ezt a partnerséget a következő négy éves parlamenti ciklusban is tovább szeretné erősíteni.

„Az erdélyi magyarok célja megmaradni és építkezni magyar közösségként, jólétben. Az RMDSZ ezt tekinti politikája alappillérének, a magyar kormány nemzetpolitikája pedig ehhez járul hozzá” – mondta Kelemen Hunor.

Úgy vélte, a következő időszak kihívása a Románia és Magyarország kormányai közötti kapcsolat megerősítése, ami elengedhetetlen az erdélyi magyar közösség szempontjából.

A részleges eredmények közzététele előtt Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke is kiadott egy közleményt, amelyben közölte: az Erdélyben leadott levélszavazatok csaknem felét – az előzetes adatok szerint közel 70 ezer szavazatot – gyűjtöttek be és juttattak el a külképviseletekre. Felhívta a figyelmet, hogy hétfőtől várják mindazok jelentkezését, akiknek a Román Posta késve kézbesítette szavazólapját, megfosztva őket a választáshoz való joguktól. A panaszokat regisztrálják, és eljuttatják a külképviseletekre, valamint a Nemzeti Választási Irodához is.

01:39 Gratulált a kormánypártoknak a Szegény Emberek Magyarországért Párt

A Szegény Emberek Magyarországért Párt közleményben gratulált a kormánypártoknak a vasárnapi parlamenti választáson elért eredményéhez.

A párt hétfőre virradó éjjel az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: „Magyarország döntött”, a döntést 6 millió polgár szavazata teszi „legitimmé, megkérdőjelezhetetlenné”. A párt gratulált a győztes pártszövetségnek, valamennyi megválasztott képviselőnek.

A Szegény Emberek Magyarországért Párt köszönetet mondott valamennyi választópolgárnak és a választások lebonyolításában segédkező munkatársnak, s megjegyezték: büszkék a pártok versenyében elért 16. helyezésre.

MTI