A volt IMF-vezér először szólalt meg nyilvánosan májusi New York-i letartóztatása óta, amelyet egy szállodai szobalány nemierőszak-panasza váltott ki. Az amerikai igazságszolgáltatás utóbb ejtette az ellene emelt vádat.

Arra a kérdésre, hogy mi történt a szállodaszobában, Strauss-Kahn azt válaszolta, hogy „sem erőszak, se zaklatás, sem bűncselekmény. Ezt az ügyész állítja, nem én. Ami történt, az nem egyszerűen nem megfelelő kapcsolat, hanem hiba, a feleségemmel, a gyerekeimmel, a barátaimmal szemben. De a franciákkal szemben is”. Hozzátette, hogy nem fizetett a rövid viszonyért. „Erkölcsi hiba volt. Nem vagyok rá büszke” – hangsúlyozta.

A szobalány vádjait illetően a politikus úgy vélte, hogy „Nafissato Diallo hazudott”. Arra is felhívta a figyelmet hogy ezt sem az ő ügyvédjei, hanem az ügyész állította. „A vádakat ejtették … Azért nem volt per, mert (a szobalány) egyetlen vallomása sem stimmelt. A polgári peres eljárás a bizonyíték arra, hogy az egész mögött pénzügyi megfontolások állnak. A polgári eljárást le fogják folytatni, nem áll szándékomban tárgyalni” – mondta a volt IMF-vezér.

„Nagyon megijedtem” – válaszolta az amerikai igazságügyi eljárás menetét firtató kérdésre Strauss-Kahn. „Úgy éreztem, hogy azelőtt megaláztak, mielőtt egy szót szólhattam”. Arra a kérdésre, hogy összeesküvést sejt-e az ügy mögött, azt válaszolta: „a csapda lehetséges, az összeesküvést majd meglátjuk”. Feleségét, a népszerű televíziós újságíró Anne Sinclairt „csodálatos nőnek” nevezte, aki nélkül „nem bírt volna ellenállni”.

Strauss-Kahn korábban a 2012-ben esedékes franciaországi elnökválasztás első számú baloldali esélyese volt, ám győzelmi reménye a New York-i meggyanúsítással szertefoszlott. Egy vasárnap megjelent felmérés szerint pedig a franciák többsége már azt szeretné, ha visszavonulna a politikai életből.

A politikus az interjúban elárulta, hogy korábban valóban gondolt az elnökjelöltségre, de az ügy után „természetesen” nem jelölteti magát az elnökválasztáson. „Elszalasztottam a randevúmat a franciákkal” – fogalmazott. A politikai jövőjét illetően csak annyit mondott: „Először pihenni fogok, ismét a családommal leszek, időre van szükségem gondolkodni. De az egész életem arról szólt, hogy megpróbáltam hasznos lenni a társadalom számára, így meglátjuk”.

A 62 éves volt IMF-vezér Tristane Banon francia újságírónőnek erőszak kísérlete miatti vádjait is visszautasította, amelyek alapján a párizsi rendőrség jelenleg előzetes nyomozást folytat. „Tanúként meghallgattak. Az igazat mondtam: azon a (2003-as) találkozón nem történt erőszakos cselekmény, erről most nem mondok többet … Az a verzió amit előadtak, kitaláció, rágalmazás” – mondta Strauss-Kahn. Hozzátette, hogy „nem szereti és visszautasítja azt a portét”, amit a nőkhöz fűződő viszonya kapcsán rajzolt fel róla a sajtó. „Én tisztelem a nőket” – hangsúlyozta.

(MTI)