Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Kijevben 2024. július 2-án
Hirdetés

„Orbán Viktor kijevi látogatása hozhatja el a fordulópontot az orosz-ukrán háborúban, ez jelentheti a háború végének a kezdetét”

– mondta Roger Köppel, a Die Weltwoche svájci hetilap főszerkesztője.

Köppel elmondta, hogy az ukrán fővárosban nem sok jel utal arra, hogy az ország háborúban áll, azonban amikor emberekkel beszélgetett, elmondták neki, hogy az országban egyre nagyobb a háborús fáradtság – ismerteti a Mandiner.

Korábban írtuk

Az újságíró szerint a magyar miniszterelnök előtt egy komoly és fontos diplomáciai feladat áll Kijevben.

Köppel felidézte, hogy jelenleg Európában Orbán Viktor a legrégebben hatalmon lévő kormányfő, aki szilárd legitimitással rendelkezik az országában. Hozzátette, a magyar miniszterelnök utazásuk során elmondta neki, leginkább az aggasztja, hogy Európának nincs beleszólása az ügyben, az Egyesült Államok teljesen átvette az irányítást.

Köppel kiemelte, hogy Orbán Viktor az egyetlen olyan európai politikus, aki konstruktív módon akar tárgyalni a helyzetről.

A magyar miniszterelnök újra cselekvőképessé akarja tenni Európát, Zelenszkijt pedig meg akarja győzni, hogy csak úgy kezelheti a helyzetet, ha előáll egy saját béketervvel. Köppel szerint Orbán Viktor kijevi látogatása jelzi, hogy a magyar miniszterelnök igenis komolyan veszi a feladatot, nemcsak beszélni akar a problémákról, hanem meg is akarja oldani azokat.

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják.