Hirdetés

Szabó Rebeka (Párbeszéd) arról beszélt: ha tényleg Magyarország kapja majd meg az állatjólétért felelős uniós biztosi posztot, az hatalmas lehetőség lenne arra, hogy a magyar állatvédelem gyakorlatát rendbetéve, hiteles példával állhasson oda Magyarország az európai reformok élére. Megjegyezte: sajnos, egyelőre erre nem látja a kormányzati szándékot, illetve az ezt képviselni tudó hiteles személyiséget sem.

Szerinte az állatjólét kérdésében Magyarország európai összehasonlításban a sor végén kullog, hazánk Európa-szerte hírhedt az állatokat szörnyű körülmények között tartó „illegális kutyagyárakról”, és arról, hogy ezzel a jelenséggel a kormány nem tud mit kezdeni. Jelezte: a haszonállatok ügyében egész Európában bőven van tennivaló.

Répássy Róbert válaszában az állatvédelem fontossága mellett állt ki, egyúttal a képviselőasszony figyelmébe ajánlotta Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos munkásságát. Elmondta: Országgyűlés 2022-ben állatvédelmi törvényt fogadott el, létrehozva a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítványt. Az alapítványnak 250 millió forintot biztosított a kormány, majd 2024-ben további egymilliárd forinttal emelte meg a felhasználható keretösszegét – tette hozzá.

Korábban írtuk