A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete szerint, aki nem csatlakozik a kódexhez, a nyilvánosság szankciójának veti alá magát. A kódexet eddig aláíró 13 bankot követő lakossági hitelezők péntektől csatlakozhatnak a dokumentumhoz.

Hasadást okozhat a bankrendszerben a magatartási kódex – mondta Szekeres Tibor, az AXA csoport Magyarország országigazgatója, aki úgy véli, nincs értelme a pénzintézetek tevékenységét szabályozó dokumentumnak, amely fölöslegesen ró újabb terheket a hitelnyújtókra.

Szekeres Tibor az MR Online-nal közölte, az AXA nem írja alá a banki magatartási kódexet, hacsak nem kényszerítik őket. A Magyar Bankszövetséghez tartozó hitelnyújtó vezetője szerint a piac most is szabályozott, ha valaki betartja a hatályos törvényeket, rendelkezéseket, akkor nincs indoka egy újabb szabálynak. A cég országigazgatója úgy véli, az AXA mindig tisztességesen járt el az ügyfelekkel, csak azokkal a lakáshitelesekkel van komoly probléma, akik nem működnek együtt adósságuk rendezésében, például külföldre szöknek ahelyett, hogy a felkínált fizetési alternatívák közül választanának.

Az AXA országigazgatója szerint a kódex pótcselekvés az állam részéről, a fő probléma, hogy gazdasági krízis van a világban van, amit tetéz az ettől részben független magyar válság is, ezért pedig az állam a felelős, és nem a hitelnyújtók.

„A kódex egy koncepciódokumentum, nincsenek benne részletek, senki nem érti. A jelenlegi szabályokat kellene rendesen betartani, ezzel a kódex-szel csak fokozzuk a káoszt” – mondta Szekeres Tibor. A bankár azt is közölte, már a kódex előkészítése idején is komoly feszültség volt a bankszövetségen belül, mostanra pedig egyértelműen két tábor alakult ki a dokumentum megítélését tekintve. „Alakul az alá nem írók egységes fellépése, kettészakadhat a bankrendszer. Előfordulhat, hogy a kódexet elutasítók közösen lépnek fel, ha hátrány éri őket az újabb dokumentum miatt.” Az AXA csoport vezetője a bankok kódex körüli vitájával hozza összefüggésbe Felcsuti Péter bankszövetségi elnök hétfői lemondását is.

Szekeres Tibor szerint ha az AXA-t, mint a kódexet ellenző bankot feketelistára teszik, vállalkozásuk ellenlépéseket fog tenni. „Jogi lépésekre is készen állunk, hitelrontás is létezik a világon.”

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője, Binder István az MR Online-nak elmondta, összesen több száz pénzügyi vállalkozásnak kellene csatlakoznia a kódexhez. A dokumentumot elfogadó intézmények nevét, illetve az elutasítók listáját a PSZÁF honlapján közli majd. Az aláírásra felhívó közleményt a PSZÁF pénteken jelenteti meg, a lakossági hitelezéssel foglalkozó vállalkozások az internetről tölthetik le a csatlakozási dokumentumot. „Aki nem csatlakozik, a nyilvánosság szankciójának veti alá magát” – mondta Binder István az MR Online-nak.

A tízoldalas kódex legfontosabb pontjai szerint ha egy adós nem fizet, a banknak tárgyalni kell vele, és együtt kell megoldást keresniük. Az adós a lakását kilencven napig maga is eladhatja, hogy megmeneküljön az árveréstől. A díjakat csak az infláció mértékével emelheti a bank, és a kamatot is csak konkrétan meghatározott esetekben emelheti, például, ha Magyarország nemzetközi adósbesorolása változik. És amilyen gyorsan emel a bank ilyenkor, a körülmények javulásakor ugyanolyan gyorsan kell csökkenteni is. A kódex szerint a devizahiteleket egy összegben vissza lehet majd fizetni, olcsón.

Patai Mihály a bankszövetség alelnöke korábban kijelentette, fontos előrelépésnek tartja a kódex elfogadását. „Meg fogják látni, ez be fog kerülni a tankönyvekbe. Ez egy olyan önkorlátozó szabályozás, amely szakmai szempontból is rendkívül értékes lesz” – mondta Patai Mihály. A bankszövetség alelnökének nyilatkozatára az AXA ország igazgatója az MR Online-nak utóbb azt mondta, nem kívánja azt minősíteni. „Patai Mihály nem a bankszövetség megválasztott elnöke, a véleményét, ő is és mások is elmondhatják” – mondta Szekeres Tibor.

A szeptember 16-án elfogadott banki magatartási kódexhez a lakossági ügyfelek 90 százalékát kiszolgáló 13 bank csatlakozott. A Pénzügyminisztérium korábban közölte az MR1-Kossuth Rádióval, nem tekinti végleges döntésnek azt, hogy a bankok egy része még nem írta alá, mivel december elsejéig még vállalhatják a kötelezettségeket. Marsi Erika szakállamtitkár úgy nyilatkozott: akkor kell megfontolni a jogi szabályozást – kötelezővé téve minden pénzintézetnek -, ha a bankszövetség nem fogadná el a dokumentumot.

(MR Online)