Gyors és határozott szervezet-átalakítást tervez Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke. Az új médiahatóság vezetője elmondta: az idei év átmeneti, mivel az Országgyűlés ősszel választja meg az Országos Rádió és Televízió Testület utódjának is tekinthető médiatanács tagjait. A parlament várhatóan szeptemberben dönt a médiaalkotmánynak nevezett keretszabályokról, majd még az ősszel megkezdődhet a részletszabályokat tartalmazó médiatörvény tárgyalása, a szabályozás pedig ennek elfogadásával válik teljessé – közölte Szalai Annamária.

A közmédiumok megőrzik szakmai önállóságukat, a nonprofit részvénytársaságok vezérigazgatóit ősszel nevezik ki – közölte. Szalai Annamária elmondta: a közmédiumok vezetőinek kinevezése előtt az Országgyűlésnek meg kell választania a médiatanács tagjait, és fel kell állnia a három kormánypárti, három ellenzéki és a médiatanács delegálta két tagból álló Közszolgálati Közalapítványnak. A vezérigazgatók személyéről – a médiatanács javaslatára – ez a kuratórium a dönt.

Szalai Annamária kijelentette, hogy az Országos Rádió- és Televízió Testületénél kiszámíthatóbb munkát végző, a „csip-csup ügyek” helyett fontos, stratégiai döntésekkel foglalkozó médiatanácsot szeretne, amelynek tevékenységét a piaci szereplők nem tudják befolyásolni. Szalai Annamária kifejtette: kiváló szakemberekkel dolgozó, emberközpontú médiahatóságot szeretne vezetni. Aláhúzta: a médiahatóság feladata a közösség érdekeinek védelme, és munkáját is ez a szándék fogja meghatározni.

További részletek az MR1-Kossuth oldalán: http://www.mr1-kossuth.hu/hirek/uj-mediahatosag-ero-vagy-tulero.html