A büntetőeljárásról szóló törvény szabályai szerint valószínűsíthető, hogy összevonják a BKV-s végkielégítések és tanácsadói szerződések miatt indított nyomozásokat – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerint nem zárható ki az sem, hogy a vizsgálatok során olyan dokumentumok kerülnek a nyomozó hatóságokhoz, amelyek más bűncselekmények gyanúját is megalapozhatják majd.

Mint ismert, a BKV humánpolitikai igazgatója, Szalainé Szilágyi Eleonóra végkielégítése ügyében folytat nyomozást a rendőrség augusztus óta. A lap információja szerint az eljárás során megállapították, hogy tavaly december 31-i hatállyal Antal Attila, a cég akkori vezérigazgatója közös megegyezéssel megállapodott Szalainéval a munkaviszony megszüntetéséről, ami formailag úgy történt, mintha rendes felmondással váltak volna meg tőle.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy emellett Szalainé térítésmentesen megkapta a szolgálati autóját és elengedték a cégnél meglévő lakáshitelét. A nyomozás során kiderült az is, hogy az igazgató előre hozott öregségi nyugdíjra is bejelentette igényét, amelyet már 2007 decemberétől meg is kapott. Erről azonban nem értesítette munkaadóját, pedig a BKV-nál érvényben lévő kollektív szerződés, a munka törvénykönyve és Szalainé munkáltatói szerződése szerint nem járt volna neki végkielégítés, ha nyugdíjat is kap.

Rendőrségen a kétes értékű tanulmányok

A BKV belső ellenőrzése büntető feljelentést javasolt a luxusmetró-tanulmány, valamint a Libegő, a Fogaskerekű és a Sikló népszerűsítéséről szóló két, egyenként 9-9 milliós tanulmány ügyében. A feljelentést a cég meg is tette – írja az Index, hozzátéve, a vizsgálati jelentést hétfőn tárgyalja a közlekedési vállalat felügyelőbizottsága.

metró, földalatti

Az internetes lapban korábban ismertetett kétes értékű tanulmányokról a most elkészült belső ellenőri jelentés kimondta: szükségtelenek, ráadásul hibásak voltak, az egyik esetben pedig már a szerződéskötést megelőzően elkészültek.

A BKV 2007. október 8-án kötött szerződést a SODA Reklám Kft.-vel a kisföldalatti "luxusmetróvá történő pozícionálására", 2008. április 1-én pedig a Libegő, a Fogaskerekű és a Sikló népszerűsítéséről szóló tanulmány megírására. Az elsőt Antal Attila vezérigazgató, a másodikat Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató írta alá – közli az Index.

Mint írja, a belső ellenőri jelentés szerint a BKV sosem tervezte a kisföldalatti luxusmetróvá alakítását, ezért ilyen tanulmányra nem volt szükség. A tanulmányok továbbá kommunikációs szempontból is több hibát tartalmaznak, felhasználhatóságuk erősen kérdéses. A szerződéseket mindkét esetben versenyeztetés nélkül kötötték.

A vizsgálat azt is megállapította – írja az Index -, hogy a Libegő, a Sikló és a Fogaskerekű népszerűsítését taglaló tanulmány már két hónappal a kiírás előtt elkészült. A jelentés szerint az anyag tartalmi elemeit jórészt marketing tankönyvekből emelték át, nem tettek hozzá semmi plusz információt, ami konkrétumok nélküli, elnagyolt, a reális alapokat és a szakmai alátámasztást is nélkülöző írásokhoz vezetett.

A jelentés szerint felmerül a Btk.-ba ütköző cselekmények elkövetésének a gyanúja, ezért a BKV vezérigazgatója feljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon.

Ma tárgyalnak a BKV százas listájáról

Ma tárgyalja a BKV felügyelőbizottsága azt a 80 oldalas belső ellenőrzési listát, amely a jelenleg is aktív, vagy a cégtől már távozott, menedzserszerződéssel rendelkező, illetve 10 millió forint feletti végkielégítésben részesült dolgozók juttatásait vizsgálja 2003-ig visszamenőleg – írja a Népszabadság.

A listán 96 név áll, és csak az első fejezetben két tucat volt menedzserszerződéssel foglalkoztatott vezető és juttatása szerepel.

A lista csaknem 40 olyan ember nevét is tartalmazza, aki 10 millió forint feletti prémiumot kapott menedzserszerződés nélkül, jellemzően több évtizednyi munkaviszony után.

(hirado.hu/Magyar Nemzet/Index/Népszabadság)