Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, hogy az osztrák kezdeményezésre 2010-ben létrehozott Közép-európai Védelmi Együttműködés tagja Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Szlovénia és Horvátország, ám a magyarországi rendezvényre meghívták a nyugat-balkáni országok védelmi vezetőit is, hiszen a térség biztonsági kérdéseiben jelentős szerepe van a balkáni régiónak.

Hirdetés

A tárcavezető leszögezte, napjaink legfontosabb témája a béke, ezért igyekeznek ezt minden fórumon hangoztatni, hiszen „a nyugat-európai döntések nálunk csapódnak le”.

A miniszter kiemelte: a Nyugat-Balkán országai évszázadok óta háborúk kirobbanási pontjai, gazdasági, vallási feszültségtől feszített országok, ugyanakkor Közép-Európa és Magyarország érdeke a nyugalom. Ezért fontos az érintett államok európai uniós integrációjának felgyorsítása, miközben a „nagypolitika” szerint más országokat kellene felvenni a tagállamok sorába, ami szerinte nem reális.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett arra, hogy több nyugat-balkáni ország hosszú évek óta várakozik a csatlakozásra, holott uniós tagságuk stabilitást hozna Európába, piacokat nyitna és ezzel gazdasági növekedést az egész unió számára. Példaként említette Horvátországot, amely esetében nagy siker volt a csatlakozás, emiatt – mondta – Szerbiának és más országoknak is „ez az útja”.

Korábban írtuk

A miniszter szót ejtett az illegális migrációról is, amelynek szintén egyik fő útvonala a Nyugat-Balkán. Úgy vélte, az érintett országok uniós integrációjával a migráció megállítása is hatékonyabb lehetne.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című hírmagazinjában szót ejtett a szintén a héten megrendezendő Budapest Security Dialogue (Budapesti Biztonsági Párbeszéd) konferenciáról, amelyen közel 600 résztvevő lesz, köztük a Közép-európai Védelmi Együttműködés védelmi vezetői is. Mint mondta, a tanácskozáson a béke és háború kérdésköre lesz középpontban, de a védelmi ipar fontossága is előtérbe kerül, amely hazánk számára kiugrási lehetőség gazdasági szempontból.