Május 1-jén lép életbe a fővárosi közösségi közlekedést meghatározó, a járatok forgalmi jellemzőit tartalmazó új paraméterkönyv, melyet idén először a Budapesti Közlekedési Központ készített elő a BKV-val közösen. A legfontosabb változás az, hogy a 6-os villamosok a Nagykörúton szünet nélkül éjjel-nappal közlekednek felváltva a zsúfolt éjszakai buszjáratot. Számos buszjárat közlekedésében történik változás: gyorsabb eljutási időket biztosít a 105-ös új útvonala, éjjel 1-ig meghosszabbított üzemidőben lehet busszal bejutni a Liszt Ferenc repülőtérről az utolsó járatok utasaira tekintettel, továbbá sűrűbben közlekedik számos zsúfolt buszjárat. A Paraméterkönyvet dr. György István főpolgármester-helyettes hagyta jóvá a BKK és a BKV javaslatai nyomán.

A május 1-jétől életbe lépő főbb változások összefoglalva az alábbiak:

– Április 30-án szombat este már nem indul útjára a 906-os éjszakai busz, helyette egész éjjel közlekedik a 6-os villamos és ez mostantól minden éjjel így történik. A 6-os villamosok tehát mindennap, 24 órán át közlekednek. A 6-os villamos az éjjeli órákban 15 percenként közlekedik. A villamos éjszakai üzemére a zsúfolt buszjárat kiváltása, a felesleges rezsimenetek, kocsiszíni és garázsmenetek csökkentése és elsődlegesen a szolgáltatási színvonal javítása miatt tett javaslatot a BKK. A Combino-villamosokra – az éjszakai buszokon megszokottak szerint – biztonsági őröket vezényel a BKV. A trolibuszok és villamosok felsővezeték-keresztezései igen karbantartásigényesek, korszerűbb rendszerre való cseréjük tervezett, de átmenetileg a következő hónapokban még kéthetente egy éjszakán, az egyik hétfőről keddre virradó este a felsővezeték-rendszer karbantartása miatt lesznek átmeneti üzemszünetek az éjszakai villamosközlekedésben, amikről részletes tájékoztatást adunk rövidesen.

– A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret kiszolgáló 200E autóbusz üzemidejét meghosszabbítjuk annak érdekében, hogy a késő esti és éjeli órákban érkező utolsó repülőgépekről is legyen tömegközlekedési kapcsolat Budapest központja felé. A 200E autóbuszok ezért meghosszabbított üzemidőben éjjel 1:16-ig indulnak a reptérről májustól, a metró üzemzárása után Kispesten csatlakozva a belváros felé közlekedő éjszakai buszokhoz.

– Új menetrend lép életbe a ráckevei HÉV-en, mellyel a a vonalközi átszállások száma lecsökken, jelentősen javul a szolgáltatás színvonala. További fejlesztés, hogy az utasoktól kapott észrevételek alapján a 21:05-kor induló vonat a zsúfoltság csökkentése érdekében Dunaharaszti helyett Tökölig közlekedik.

– Új menetrend lép életbe a 13-as és 113-as autóbuszcsalád járatain, mely egyrészt javítja a diósdi térség kiszolgálását, összehangolást biztosít az agglomerációban a Volánbusz, míg a Camponánál (Budatétény vasútállomásnál) a MÁV-Start vonataival.

– Jelentősen sűrítjük Budapest legzsúfoltabb és egyik legsűrűbb buszjáratát, az Újpalotát a Rákóczi úton át Dél-Budával összekötő 173E járatot.

– Új menetrend lép életbe a Ferenc körúttól Pesterzsébetre közlekedő 51-es (korábbi számán 21-es) villamoson, a vonalon megjelennek a kevésbé zajos és fűtött, nemrég használtan beszerzett hannoveri villamosok, továbbá új megállóhely létesül a vonalon a szolgáltatás színvonalának javítása érdekében.

– A zsúfoltság miatt sűrűbben közlekednek Dél-Pest fontos autóbuszjáratai: az Alacskai úti lakótelepről induló 254E (a reggeli csúcsidőben), illetve a Pesterzsébetet a Blaha Lujza térrel összekötő 99-es autóbusz (hétvégente).

– Módosul a Deák Ferenc tér térségében a 105-ös busz útvonala, a Gyöngyösi utca felé haladva nem kerüli meg az Erzsébet teret. A módosítás indoka az, hogy a járatot többségében használó, az Andrássy út felé a téren átutazó utasok így jelentős időt, utazásonként 4-5 percet takarítanak meg.

– Új közlekedési rend lép életbe a 28-as és 37-es villamosok vonalán: az utasok észrevételei nyomán javítjuk az Izraelita temető megközelíthetőségét, így az eddigiektől eltérően a temető nyitvatartási idejéhez igazítva érik el a villamosok a temetőt, mely az eddigi 37-es helyett ezután a 28-as villamosokkal lesz megközelíthető.

– A Moholy-Nagy Egyetem észrevétele alapján kiterjesztjük a Zugligeti utat kiszolgáló 222-es autóbusz üzemidejét.

– Átalakul a 25-ös és 225-ös buszcsalád közlekedési rendje: a kevéssé kihasznált 225-ös autóbusz csúcsidőn kívül nem közlekedik, viszont a 25-ös autóbuszjáratot a kora esti időszakban a zsúfoltságára tekintettel sűrítjük.

A fenti változtatások májustól lépnek életbe. A Budapesti Közlekedési Központ a BKV-val együttműködésben folytatja a budapesti tömegközlekedési hálózat felülvizsgálatát, az utasészrevételek érdemi vizsgálatát annak érdekében, hogy fejleszthessük Budapest közösségi közlekedését. Éppen ezért minden, a közösségi közlekedés menetrendjét, útvonalait érintő észrevételt, javaslatot örömmel fogadunk, akár a változatlan, akár a most megváltozó forgalmi rend szerint közlekedő járatokkal kapcsolatban. Meggyőződésünk, hogy a tervezett nagyberuházásokkal, a Fővárosi Közgyűlés által tegnap elhatározott villamos- és trolibeszerzéssel, a villamospályák fejlesztésével együtt a fenti változások és a tervezett hasonló menetrendi és hálózati fejlesztések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a közösségi közlekedés utasszáma ismét növekedésnek induljon és a már ma is a szolgáltatást használók elégedettsége növekedjen, ami a BKK fontos célkitűzése.