A Vértanúink, hitvallóink című ökumenikus konferencián az államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a hitvallók és vértanúk „hősies helytállására” fel kell tekinteni, munkásságukból erőt kell meríteni. A múltba tekintés azonban ne csupán emlékezés legyen, hanem „kifejezetten stratégiaszerű, programszerű átadása” mindazon tudásnak és tapasztalatnak, amely megvan a következő nemzedékek számára – hangsúlyozta.

Szászfalvi László a Keresztény Demokrata Fórum, a jezsuita rend magyarországi rendtartománya és a Magyarországi Mindszenty Alapítvány rendezvényén hozzátette: ezért indították útjára a Mindszenty, a Bethlen és az Ordass-Ravasz közéleti kollégiumokat.

Ravasz László református püspököt idézve kiemelte: „a legnagyobb vereség a világon megszokni a rosszat”. Nyilvánvalóvá kell tenni, hogy „nem akarjuk megszokni a rosszat, mi nem akarjuk tudomásul venni a rossz győzelmét, (…) nem akarunk vereséget szenvedni a világon” – mondta, hozzátéve, ennek érdekében kell felidézni az egyházi vértanúk életútját, küzdelmeit, harcukat, és követendő példaként kell állítani a mai magyar közélet és az ifjúság elé.

Kitért arra, hogy „a sokmillió névtelen áldozat mellett” a nevesekre emlékeznek ezen a konferencián, „azokra a Krisztus-hívőkre, akiket a XX. század diktatúrái vértanúkká tettek”, és igyekeztek szolgálni, jelen lenni a nemzeti és egyházi közösségekben. A hitvallók keresztények maradtak a kihívások közepette is, így ők a diktatúrák áldozatai, bizonyságtevő emberek lettek – hangsúlyozta.

Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke megjegyezte: az egyházi vértanúk „felmagasztosulnak, áldottak és boldogok”. Az idők folyamán felhalmozott történelmi és erkölcsi tőkének nevezte a hitvallók és vértanúk bizonyságtételét.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kiemelte: jelenleg az a legnagyobb feladat, hogy a közéletben és az oktatásban is helyükre kerüljenek az értékek. Utalt a Lakitelken épített Szent István-kápolnára, amely előtt kilenc vértanú és hitvalló szobra áll, de a szoborsorozatot véleménye szerint nem lehet befejezni, mert az egyháznak olyan sok mártírja van.

Az eseményen előadást tartott mások mellett Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök, Orosz Atanáz, a Miskolci Görög Katolikus Exarchátus püspöke és Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke.

(MTI)