Csökkent Vona Gábor Jobbik-elnök népszerűsége: a megkérdezetteknek csak 19 százaléka volt jó véleménnyel róla, ezzel szemben Orbán Viktornál ez a mutató 50 százalék – közölte december eleji közvélemény-kutatásának eredményeit a Századvég Alapítvány hétfőn az MTI-vel.

A tavaly december 2. és 6. között, ezer ember telefonos megkérdezésével készült felmérés szerint a válaszadók több mint kétharmada (67 százaléka) rossz véleménnyel van Vona Gáborról, 19 százalék kedveli, 13 százaléknak pedig nincs véleménye róla.

A Századvég 2016. februári felmérése szerint a Jobbik elnökének népszerűsége a teljes népességben 28 százalékos volt.

Szintén kifejezetten kedvezőtlen Gyurcsány Ferenc DK-elnök megítélése: róla a lakosság 76 százaléka formált negatív véleményt és 14 százalék pozitívat.

Ezzel szemben Orbán Viktor miniszterelnök továbbra is népszerű: minden második válaszadó kedvező véleményt formált a nagyobbik kormánypárt elnökéről, negatív véleménye pedig a megkérdezettek 42 százalékának volt róla.

Az MSZP elnökét, Molnár Gyulát sokan továbbra sem ismerik (12 százalék), illetve nem tudnak véleményt alkotni róla (26 százalék). A véleménnyel rendelkezők körében a szocialista vezető is összességében népszerűtlen (a teljes népesség 48 százaléka kedvezőtlen véleménnyel van róla).

A kutatás eredménye szerint a magyarok döntő többsége (61 százaléka) az Orbán Viktor által vezetett Fideszt alkalmasabbnak tartja a kormányzásra, mint Vona Gábor Jobbikját (15 százalék).

MTI