Decemberben a választópolgárok 66 százaléka mondta, hogy egy most vasárnap megrendezésre kerülő választáson biztosan elmenne szavazni (+6 százalékpont). A pártot választók aránya némiképp nőtt, de továbbra is alacsony (49 százalék). Az elmúlt hónapban, a választói aktivitás emelkedése mellett a Fidesz tovább növelte jelentős előnyét a többi politikai erőhöz képest. A legnagyobb ellenzéki párt az összes megkérdezett körében 31 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Az MSZP-t a megkérdezettek 9 százaléka, a Jobbikot 6 százaléka említette választandó pártként.

A biztos szavazó pártot választók körében még inkább kirajzolódik a legnagyobb ellenzéki párt fölénye. Ezen a bázison a Fidesz 64 százalékos támogatottsággal rendelkezik az MSZP 17 százalékos támogatottságával szemben. A harmadik legerősebb politikai erő 9 százalékos eredményével továbbra is a Jobbik, bár a párt támogatottsága statisztikai hibahatáron belül, de csökkent (-3 százalékpont). Az MDF 3, az LMP 2 százalékot mondhat magáénak a pártot választó biztos szavazók körén belül, míg az SZDSZ az 1 százalékot sem éri el.

A kormány és az ellenzék munkájának megítélése nagyon hasonló, összességében mégis valamivel többen értékelik jobbra a kormány munkáját (40 százalék), mint az MDF-et és az SZDSZ-t is magában foglaló ellenzéki tábor tevékenységét (34 százalék). A kérdezettek közel egyötöde mind a kormányt, mind az ellenzéket negatívan ítéli meg (19 százalék).

Decemberben Bajnai Gordont a kérdezettek 49 százaléka tartotta valamennyire, vagy teljes mértékben alkalmasnak a miniszterelnöki poszt betöltésére. Bajnai Gordon és Orbán Viktor közül a többség azonban továbbra is a volt miniszterelnököt gondolja alkalmasabbnak (40 százalék) a kormányfői pozícióra.

(MNO)