Először fordult elő, hogy a Jobbik átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékot, miközben az MDF és az SZDSZ biztos kiesők.

A bizonytalanság, illetve Gyurcsány Ferenc lemondásával a kudarc beismerése nagy lendületet adott az ellenzék erősödésének. Az új miniszterelnöktől még jobban visszaesett a kormányoldal támogatottsága a Századvég-Forsense felmérése szerint – mondta el Tóth Zsolt, a Forsense ügyvezetője az InfoRádiónak.

Április 7. és 17. között a Fidesz erősödni tudott: az összes válaszoló körében 30 százalékos lett a támogatottsága, a biztos pártválasztók körében pedig 70. Az MSZP támogatottsága az összes választó körében 11 százalék, ami nem jelent visszaesést, viszont a biztos választók körében érezhető a támogatottságának a csökkenése, itt 18 százalékon áll, azaz az előző héten a szocialisták szavazói nagyon elbizonytalanodtak.

Az SZDSZ és az MDF támogatottsága tovább csökkent, és Bokros Lajos jelölése nem úgy hatott az MDF-szavazók egy részére, ahogy azt a párt vezetősége elképzelte. Mindkét párt a parlamenti küszöb alatt teljesít: az SZDSZ 2, az MDF 1 százalékot kapna a biztos szavazók körében. A Jobbik viszont profitált az előző hetekből, az áprilisi mérésben már a parlamenti küszöb, 5 százalék fölött van.

(InfoRádió)