Hirdetés

A Századvég csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: korábbi kutatásaik alapján a főpolgármester-választással kapcsolatban kijelenthető, hogy a fővárosiak többsége valamennyi meghatározó terület (különösen Budapest hosszú távú fejlesztése, illetve az infrastruktúra modernizálása) tekintetében alkalmasabbnak tartja Tarlós Istvánt a városvezetésre, mint a baloldal jelöltjét, Karácsony Gergelyt. Másrészt a közvélemény a regnáló főpolgármesterben egy „erőskezű, határozott vezetőt lát, míg a zuglói polgármestert a budapestiek tapasztalatlan, bizonytalan politikai karakternek tartják” – állapították meg.

Mindezek fényében a Századvég szerint nem meglepő, hogy a fővárosi választók háromnegyede Tarlós István győzelmével kalkulál, Karácsony Gergely megválasztását pedig még a baloldali szavazók többsége sem tartja reálisnak. „E reményvesztettség demoralizáló hatással lehet a balliberális szavazóbázisra” – fogalmazott a Századvég.

Kitértek arra is, hogy Karácsony Gergely hangfelvétel-botrányának következményei vélhetően még tovább rombolták a zuglói polgármester tekintélyét. Ennek hatására a kampányidőszak hátralévő részében további támogatókat veszíthet – tették hozzá.

A Századvég első hivatalos főpolgármester-preferencia előrejelzése szerint a budapestiek Tarlós Istvánt tekintik az egyetlen, valóban kompetens jelöltnek: a biztos szavazók 51 százaléka a jelenlegi főpolgármesterre adná a voksát. Karácsony Gergelyre a megkérdezettek 43 százaléka szavazna, míg a „két televíziós személyiség”, Puzsér Róbert és Berki Krisztián továbbra sem rendelkezik releváns támogatottsággal: az előbbi 5, az utóbbi 1 százalékon áll a biztos szavazók körében – olvasható a közleményben.