Az ünnepi szónokon kívül senki nem kapott meghívót, mégis százezrek gyűltek össze a Mária kegyhelyen. Érdemes volt megtenni azt a 20 ezer km-t, hogy ide jöjjünk haza, a Szűzanyához – mondta el Kis Katalin, aki Ausztráliából érkezett a szentmisére. Borboly Csaba Hargita megye Tanácsának alelnöke úgy fogalmazott, hogy mindannyiunknak nagyon fontos esemény a pünkösdi búcsú, hiszen eljövünk zarándokként és arra próbálunk gondolni, hogy hogy lehet jobban, hogy lehet szebben, Isten segedelmével itt élni Székelyföldön.

A közös nyelven túl összekapcsolja az itt összegyűlt zarándokokat a hit és a Szűzanya iránti szeretet – hangsúlyozta a két Somlyóhegy közötti nyeregben tartott ünnepi mise prédikációjában Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök.

Mint mondta: a szabadságot és hitet kell eltanulni Máriától, aki elfogadta az utat, amit Isten kijelölt számára. Kis nemzet vagyunk, nem helyezkedhetünk szembe a világgal, de eldönthetjük mit kezdünk az adott jogainkkal. Hiába vannak életellenes törvények, ha senki nem akarja megölni gyermekét. Életünket az Isten, a haza, a család, a becsület, a munka, a felelősségtudat, az áldozat és az élet szentsége kell vezérelje – mondta a püspök.

(kitekinto.hu)