Nyilas Hajnalka tájékoztatása szerint Százhalombatta évek óta pályázik a megtisztelő címre, de eddig „csupán” különdíjakkal jutalmazták városszépítő törekvéseit.

Elmondta, hogy a város kül- és belterületén összesen mintegy 800 ezer négyzetméteren kaszálnak rendszeresen, rengeteg, a városi körülményeket is jól tűrő fát ültetnek, és sorra létesítik a helyiek pihenését szolgáló parkokat, játszótereket. Jelenleg 30 parkkal büszkélkedhetnek; csak idén ősszel négy helyszínen 60 millió forintot költöttek parkosításra, illetve részleges rekonstrukcióra. Noha Százhalombatta alapvetően ipari város, a település szinte minden szegletében színpompás virágok nyílnak – az ágyások 1250 négyzetmétert foglalnak el, a kandelábereken közel 800 muskátli virágzik.

Szerinte a cím elnyerésében nagy szerepe volt a nemrégiben átépített, nívós Szent István térnek is, ahol kurrens dísznövények telepítésére és egyedi „virágépítészeti” megoldások kivitelezésére is lehetőségük nyílt.

Az önkormányzat a „virágos Százhalombatta” és a „tiszta udvar, rendes ház” mozgalommal, valamint a minden év májusában sorra kerülő virágosztással igyekszik a lakosságot is bevonni a városszépítésbe, így a mostani díj mindannyiuk sikere – fűzte hozzá Nyilas Hajnalka.

A Virágos Magyarországért verseny fődíját pénteken, a százhalombattai Barátság Kulturális Központban veheti át Vezér Mihály polgármester.

(MTI)