A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), és az Önkéntes Központ Alapítvánnyal (ÖKA) által szervezett kezdeményezésre országszerte 800 helyszínen mintegy 162.000 önkéntes mozdult meg, és több ezer tonna szemetet szedett össze. A mozgalomba minden megyében bekapcsolódtak a civil szervezetek, a kormányhivatalok, a vízügyi és erdőgazdálkodási szervek és az állami vállalatok is. Ezzel a TeSzedd! Magyarország történetének eddigi legnagyobb önkéntes akciójává vált.

Szombat reggel az akció budapesti nyitó sajtótájékoztatóján Latorcai Csaba, a KIM nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: „Magyarország egész Európának példát mutat az önkéntesség területén, hiszen ma már a felnőtt lakosság negyven százaléka végez valamilyen önkéntes munkát”. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter ugyanitt rámutatott: „A TeSzedd! akció üzenete, hogy nem csak ma kell rendbe tennünk a környezetünket, hanem kevesebbet kell szemetelnünk a mindennapokban is”.

A TeSzedd! önkéntesei április 21. óta regisztrálhattak a http://www.teszedd.hu honlapon, ahol az elmúlt hetekben a magánszemélyek és baráti társaságok mellett 156 vállalat, 403 civil szervezet és 551 közintézmény is jelezte részvételét. Végül nem csak földön, hanem vízen is takarítottak a jelentkezők: önkéntes búvárok merültek alá a Balatonban, és az Aggteleki Nemzeti Park vizei is megtisztultak, a fővárosi Gellért-hegy szikláin pedig ipari alpinisták szedték a szemetet. Az összegyűjtött hulladékot, melynek mennyisége az első becslések szerint eléri a több ezer tonnát, a következő egy hétben országszerte legális hulladékgyűjtő telepekre szállítják.

A szervezők e helyütt szeretnének köszönetet mondani Magyarország minden polgárának, aki részt vett az ország történetének eddigi legnagyobb önkéntes akciójában, és hozzájárult a közterületek megtisztulásához.

Hulladékgyűjtési akció a FŐGÁZ székháznál

Mint a környezetvédelem iránt elkötelezett szolgáltató, a FŐGÁZ csapata is csatlakozott a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” hulladékgyűjtési akcióhoz. Május 21-én a társaság központjának is helyet adó II. János Pál pápa teret (egykori Köztársaság tér) megtisztította az ott található szeméttől, így támogatva a tisztább és élhetőbb környezet kialakítását.

A társaság 155 éves fennállása óta szoros kapcsolatot ápol a fővárossal. Természeti értékeink megóvása a kezdetek óta fontos szerepet játszik a FŐGÁZ életében, ezért kiemelt figyelemmel kísér és támogat minden olyan kezdeményezést, amely hozzájárul az élhetőbb környezet kialakításához és fenntartásához.

Így csatlakozott a FŐGÁZ csapata is a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” hulladékgyűjtési akcióhoz, hogy május 21-én a társaság központjának is helyet adó közterületet és az ott található parkot, játszóteret megtisztítsa.

A FŐGÁZ mint az egyik legrégebbi szolgáltató környezetünk védelme érdekében számos környezetkímélő technológia – mint például a CNG, a földgáz üzemű gépjármű – elterjesztésén dolgozik. Társadalmi felelősségvállalási tevékenységének hangsúlyos része a környezetvédelmi témák és kezdeményezések támogatása.

Repülőtéri nagytakarítás

Ismét nagyszabású környezetvédelmi kezdeményezéshez, ezúttal a „TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért” elnevezésű országos hulladékgyűjtő akcióhoz csatlakozott a Budapest Airport is.

A május 21-i országos eseményre a Liszt Ferenc repülőteret üzemeltető cég saját munkatársai közül toborzott önkénteseket, valamint közreműködött a környező települések helyi szemétszedési akcióiban.

A Budapest Airport – környezetvédelmi és repülésbiztonsági szempontokat is figyelembe véve – meghatározott rendszerességgel szervez a repülőtér területén szemétszedési akciókat, ezúttal azonban a kerítésen kívül illegálisan elhelyezett hulladék eltakarítását tűzték ki célul. A program szervezőivel egyeztetve a repülőtér önkéntesei a XVII. kerületben található Ferihegyi út és Orgoványiszőlő utca kereszteződésének környékét tisztíthatták meg.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint az Önkéntes Központ Alapítvány közös felhívására elsők között mozdult meg a repülőteret üzemeltető cég, amelynek illetékes szakemberei már hetekkel korábban jelezték részvételi szándékukat és regisztráltak az esemény hivatalos honlapján. A szakemberek felmérték a repülőtér közvetlen közelében található illegális hulladékhalmokat és meghatározták azokat a helyszíneket, amelyeket akár most, akár a jövőben más alkalommal érdemes lenne megtisztítani az illegálisan elhelyezett szeméttől.

A repülőtér illetékesei ezt követően felvették a kapcsolatot a szomszédos települések önkormányzatainak tisztségviselőivel és környezetvédelmi szakembereivel, akik számára segítséget ajánlottak és javasolták azt is, hogy Budapest Airport számára kijelölt helyszínen a helyhatóságok önkéntesei csatlakozzanak a repülőtér önkéntes akciójához. A biztonságos és higiénikus munkavégzés érdekében a Budapest Airport kesztyűket és zsákokat biztosított a jelentkezők számára. Az összegyűjtött hulladék elszállításáról az országos program szervezői gondoskodtak.

„Nagy örömmel csatlakoztunk a szervezők országos felhívásához és remélem, hogy minél több önkéntest sikerül megmozgatni a repülőtér környékén is” – mondta Szarvas Gábor a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója majd hozzátette: – Ahogy eddig, úgy a jövőben is nyitottak leszünk a hasonló köztisztasági akciókra, hiszen a repülőtér környezetének tisztasága az üzemeltető és a környező lakóközösségek közös érdeke.”

A mostani kezdeményezés nem egyedi a repülőteret üzemeltető cég önkéntes hulladékgyűjtő akcióinak sorában. Legutóbb – külsős partnerek bevonásával – a repülőtér tőszomszédságában fekvő Erzsébet-Bélatelep egyik illegális hulladéklerakó telepét sikerült felszámolnia a Budapest Airportnak az 1-es terminálra vezető Gyömrői út mentén.