A Krónika úgy tudja, Gulyás József és Béki Gabriella nem mond le parlamenti mandátumáról, és nem lép ki az SZDSZ-frakcióból. A két képviselő, valamint Csőzik László és Léderer András két hónappal ezelőtt döntött a kilépésről, miután az ügyvivői testület többsége támogatta Bajnai Gordon miniszterelnökké választását. A bejelentést azért halasztották a június 7-i EP-választás utánra, hogy ne okozzanak zavart az SZDSZ választási kampányában.

Négy ügyvivő, Béki Gabriella, Gulyás József, Csőzik László és Léderer András kilépett az SZDSZ ügyvivői testületéből. Levontuk a rossz választási szereplés következtetései – indokolta Béki Gabriella a döntésüket. Automatikusan nem támogatják a kormányt, elképzelésük szerint minden javaslatról külön döntenek majd. Léderer András arról beszélt, már akkor elhatározták, hogy lemondanak, mikor az SZDSZ a Bajnai kormány támogatásáról döntött, csak a választás előtt ezt nem akarták bejelenteni. A Krónika információi szerint Gulyás József és Béki Gabriella a parlamenti mandátumáról nem mond le, és a frakcióból sem lép ki. Eörsi Mátyás szerint viszont le kellene mondaniuk a mandátumukról, és nem csak nekik, hanem testületileg az egész SZDSZ-nek. A jelenlegi országgyűlési képviselők helyett pedig jöhettek volna a fiatalok.

„Egy piedesztált emeltek maguknak, amiről persze mindannyian lezuhanunk a végén. Én azon meglepődöm, hogy akkor a parlamenti mandátumokról miért nem mondanak le, ha egyszer nem értenek egyet. Talán azért, mert ott pénz van? Ezt nem tudom megmondani.” – fogalmazott Eörsi. Egyéni akcióként viszont ő se mond le a parlamenti mandátumáról, szerint annak semmi értelme sincs, akkor, mikor a pártnak egységesen kellene lépnie.

Fodor Gábor SZDSZ-elnök, aki már korábban bejelentette, hogy a választási eredmény miatt lemond, most azt mondta, szeretné, ha az ügyvivők rendezett formában tennének javaslatot a párt Országos Tanácsának. Ezt nem fejtette ki bővebben.A lemondott ügyvivők helyett nem kell újakat választani, a listáról a következő négy kerül a testületbe. Így viszont Kóka János frakcióvezető támogatói kerülnek többségbe.

(Krónika)