Márton Zoltán, Makfalva Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott polgármestere az MTI-nek elmondta, hat szekérrel indult el a harmincfős csapat, amely a toborzást is célul tűzte ki maga elé. A szekeresek hangosító berendezést is visznek magukkal, amelyen a SZNT által készített mozgósító hanganyagokat sugározzák.

„A szekereket egységesen zöldre festettük, székely és magyar zászlókat tűztünk rájuk, a lovak fel vannak cicomázva székely és nemzeti színű szalaggal, és aki tehette, népviseletet öltött” – ecsetelte a polgármester, aki maga is tagja a szekeres csapatnak. Hozzátette, ott van a szekeresek között Makfalva alpolgármestere és református lelkésze is.

A polgármester elmondta, Makfalván rezesbanda búcsúztatta a felvonulókat, és további öt településen számítanak fúvószenekaros fogadtatásra. Hozzátette, más szekeresek, sőt, huszár hagyományőrzők is csatlakoznak hozzájuk az út során.

A felvonulók számára az esti órákban Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója szervez díszes fogadtatást Székelyudvarhelyen. „Szilvapálinkával és kürtőskaláccsal várjuk a szekereseket, ahogy ez illik a székely közösségekben” – nyilatkozta az MTI-nek Szász Jenő, aki azt is elmondta, az egész társaságot vacsorára hívta. „A karaván bátorítást adhat további székely embereknek arra, hogy útra keljenek vasárnap, és sikeres legyen a nagy menetelés” – jelentette ki Szász Jenő.

A székelyek vasárnapra meghirdetett nagy menetelésén a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán 15 pontból indulnak el székely zászlós menetoszlopok a szomszédos települések felé, amelyek – egymással szembetalálkozván – több mint ötven kilométeres összefüggő oszlopot alakítanak ki. A Székely Nemzeti Tanács által meghirdetett, az autonómiát népszerűsítő felvonulás szervezésében valamennyi erdélyi magyar politikai szervezet részt vesz.

(MTI)


A román nagykövetség elé mennek tüntetni

A felvidéki magyar ifjúsági szervezetek a pozsonyi román nagykövetség elé mennek tiltakozni a székelyek önrendelkezési jogát csorbító román terv ellen.

Nemrégiben adta hírül a Via Nova ICS, hogy sok más határon túli ifjúsági szervezethez hasonlóan, szolidaritást vállal a Székelyek Nagy Menetelésével. Az érintett szervezetek a Fidelitas (a Fidesz ifjúsági szervezete) nemzetpolitikai konferenciáján egyeztek meg a csatlakozásról. A Riadólánc által, több helyszínen megvalósuló szimpátiatüntetés felvidéki helyszíne a pozsonyi román nagykövetség utcája lesz. Az eseményre a székelyföldi megmozdulás napján, azaz október 27-én kerül sor. A Via Nova ICSa támogatását ugyancsak kifejező Diákhálózattal és Magyar Ifjúsági Közösséggel együtt áll ki a székelyek önrendelkezési jogát csorbító törekvések ellen.

A Riadólánc a határon túli magyar szervezetek között működő információs hálózat, amely biztosítja, hogy bármelyik magyar közösséget ért, nacionalista indíttatású támadás, illetve diszkrimináció ellen közös erővel léphessenek fel. Ennek jegyében tiltakoznak most a résztvevők együtt, egyszerre több országban a készülő romániai jogtiprás ellen.

A felvidéki magyar ifjúsági szervezetek tagjai és az üggyel rokonszenvezők vasárnap, 17.30 órakor gyülekeznek majd a pozsonyi román nagykövetség előtt. A szervezők mindenkit várnak, aki a székelyek ügyét összmagyar ügynek tekinti, és ilyen módon is kész kifejezni támogatását.