Az LMP kormányra kerülése esetén visszahozná az alaptörvénybe, hogy egyenlő munkáért egyenlő bér jár, mert a párt számára fontos a nők és férfiak társadalmi egyenlősége – mondta a párt miniszterelnök-jelöltje hétfőn tatabányai sajtótájékoztatóján.

Szél Bernadett emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kormánya kivette az általuk Alaptörvénynek nevezett Alkotmányból, hogy a nőknek és a férfiaknak ugyanannyit kell keresnie, ha ugyanazt a munkát végzik.

A politikus hozzátette, szeretnék elérni, hogy az állami vállalatok nemek szerinti bérkimutatásokat készítsenek, valamint a munkavállalók számára megadnák a jogot, hogy megismerjék munkahelyük bérezési gyakorlatát az adott pozíciókban.

Szél Bernadett úgy vélte, a bérek felzárkóztatását a közszférában kellene kezdeni, ahol számításaik szerint a munkakörök közel 80 százalékát nők töltik be. „A közalkalmazotti bértáblát a minimálbérhez kell igazítani, és egy 300 milliárd forintos keretből béreket kell emelni” – jelentette ki.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje elmondta, hogy a gyermeket nevelő nők rugalmas foglalkoztatásának formáit járulékkedvezményekkel ösztönöznék, valamint szeretnék elérni, hogy a bölcsődébe járó gyerekek aránya elérje az adott korosztály 33 százalékát, ez a férőhelyek megduplázását jelenti.

A politikus rámutatott, hogy hatályba kell léptetni az Isztambuli Egyezményt, tenni kell a családon belüli erőszak ellen. Kijelentette, szükség van az áldozatokkal foglalkozó szakemberek képzésére, férőhelybővítésre, valamint áldozatközpontú hatósági és bírósági eljárásokra, valamint a civil szervezetek bevonására.

MTI