Maitz Gábor, az MTVA gyártásvezetője, aki szintén azzal a magyar csoporttal volt nyaralni, akik egy részével a baleset történt, elmondta: a repülőtér felé tartottak, amikor meglátták a busz roncsait, s azonnal menteni kezdték az embereket.

„Nagyon nehéz helyzetben voltunk, nem tudtuk eldönteni, hogy mi a jobb, hogy ha hozzányúlunk valakihez, megmozdítjuk, vagy hogy ha nem” – mondta, hozzátéve, hogy még morfiumot is próbáltak szerezni, ezért más buszokat állítottak meg.

Maitz Gábor emlékei szerint körülbelül húsz perc telt el, amíg megérkeztek a buszhoz az egyiptomi mentők és a tűzoltók.

A könnyebb sérülteket talán már kedden hazaszállíthatják

A vasárnapi tragikus egyiptomi buszbaleset könnyebb sérültjeit akár már kedden hazaszállíthatják – közölte Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat műveleti igazgatója, a kedden Hurghadába induló magyar orvoscsoport vezetője hétfő este az MTI-vel.

Göndöcs Zsigmond beszélt a sérültek biztosítótársaságával, és arról tájékoztatták, hogy ők is küldenek segítséget a sérültek ellátása és hazaszállítása érdekében. Emellett a nagykövettel és a konzullal is egyeztetett, és megkapta azokat az anyagokat, amelyek minden információt tartalmaznak a sérültekről – tette hozzá.

Mint kifejtette: Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől kapott megbízólevele szerint gyermek-traumatológus kollégájával elsősorban szervezési feladataik lesznek. Beszélnek a Hurghadában ápoltak, valamint az egyik kairói kórházban fekvő sérültek kezelőorvosaival, majd eldöntik, hogy milyen sorrendben, milyen módon lehet hazaszállítani a sérülteket. Ez alapján intézkednek arról, hogy Magyarországon milyen készültségű mentőautókat kell kirendelni a repülőtérre, kit kell kórházba vinni, kit lehet hazaszállítani.

Göndöcs Zsigmond, aki az Országos Mentőszolgálatnak egykor főigazgatója volt, elmondta, hogy Magyarországon és külföldön is sok tömeges balesetet „vezényelt már le”. Többek között a 2004-es Srí Lankai cunami után ő vezette a helyszíni magyar orvoscsoportot, a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa idején pedig a térség egészségügyi ellátásáért felelős államtitkári megbízottként irányította a mentést.

Az Uniqa biztosító az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében azt írta: a biztosítótársaság szakemberei már a helyszínre érkeztek és mindent megtesznek a sérültek kiemelt kórházi ellátásáért, illetve megkezdték a szállítható állapotban lévő emberek hazaszállításának előkészületeit. Az Uniqua és a Europ Assistance közösen kedden hajnalban elindítja speciális mentőrepülőgépét, amely a nap folyamán hazahozza a sérülteket.

Écsy Zoltán, az Uniqua Biztosító utasbiztosítási termékmenedzsere korábban elmondta: az egyiptomi buszbaleset áldozatainak és sérültjeinek többsége az Uniqa biztosítottja. Mindent megtesznek a sérültek kiemelt ellátásáért, az áldozatok és a sérültek mielőbbi hazaszállításáért – tette hozzá.

Bába Iván, a Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológust küldött a helyszínre, aki segít a túlélőknek a tragédia feldolgozásában. Emellett az Országos Rendőr-főkapitányság két közlekedésbiztonsági szakember kiküldésével segíti a munkát, az Országos Mentőszolgálat pedig orvoscsoportot küld a helyszínre.

Az államtitkár megerősítette, hogy a 29 sérült közül négy súlyos sérültet és egyikük kísérőjét Kairóba szállították, a többi sérültet két hurghadai kórházban ápolják. Az államtitkár szavai szerint több sérültet megoperáltak, állapotuk stabil. Hozzátette: négy könnyebb sérült ambuláns kezelésben részesült és egy szállodában várja, hogy hazatérhessen.

Précsényi Árpád, a külügyi tárca konzuli főosztályának helyettes vezetője a sérültek hazaszállításáról annyit mondott, hogy ez nem diplomáciai, hanem szigorúan orvosi kérdés, egyelőre nem tud tájékoztatást adni az ügyben. Ismertette azt is, hogy a tizenegy elhunytból eddig hármat azonosítottak.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: egy tömeges balesetek ellátásában nagy gyakorlatot szerzett mentőorvos és egy gyermek-traumatológus szakorvos segíti majd a vasárnap történt tragikus egyiptomi buszbaleset sérültjeinek ellátását az észak-afrikai országban. Feladatuk, hogy a hurghadai és kairói kórházakban kezelt magyar sérültek további egészségügyi ellátásának koordinációjában, majd hazaszállításuk előkészítésében nyújtsanak segítséget – írta a minisztérium a közleményben.

(MTI)