Fotó: Závogyán Magdolna, Facebook
Hirdetés

Závogyán Magdolna kiemelte: „az európaiság és a magyarság metszetéből szökött szárba felbecsülhetetlen értékű szellemi és tárgyi kultúránk, amely magában foglalja azt az érték-univerzumot, amelyet ez a nép megteremtett és teremt a Kárpát-hazában, Európában és a világban”.

Hozzátette: erős és önálló magyarság él Európa közepén a 21. században, „de olyan egyetemes értékválságnak kitéve, melyeknek csak ősi erőnkre, legendás kreativitásunkra és megingathatatlan hitünkre támaszkodva tudunk ellenállni”.

Szent István király tette le azokat az alapköveket, amelyeknek köszönhetően ma, identitásunkat meghatározó kulturális örökségünket megőrizve élhetünk Európa közepén – szögezte le.

Az államtitkár elmondta, hogy a szent király uralkodásába minden területen sikeresen emelte be a korabeli nyugati mintákat, ugyanakkor nem számolta fel az ősi magyar szokásrendszert és hagyományokat, mert felismerte, hogy a magyarság csak úgy válhat erős európai nemzetté, ha megőrzi gyökereit.

Korábban írtuk

Sem Géza fejedelem, sem István király „nem kereste a könnyebb utat, a félmegoldást, a kényelmes megalkuvást. Álmaikból, elveikből nem faragtak akkor sem, amikor elkerülhetetlen volt a küzdelem és a véráldozat, mert látták, nincs más út, mint a születő országot a nyugati kereszténység Európájának közösségébe vezetni” – mondta.

Ehhez a döntéshez olyan merészség és eltökéltség szükségeltetett, amely a ma embere számára alig felfogható – fűzte hozzá.

Géza fejedelem és Szent István hittek önmagukban, a népükben, az ország jövőjében, de mindenek felett az egy igaz Istenben – mondta, hozzátéve, hogy ez a hit legfőbb örökségünk, államalkotó kősziklánk, kultúránk alapja.

Závogyán Magdolna hangsúlyozta, hogy Szent István király „monumentális műve él, hisz itt vagyunk mi, akik tovább éltetik. Néha csapásoktól megfáradva, megtorpanva, elcsüggedve, de mindig felkelve és a jövőbe vetett hittel, lelkesedéssel és lendülettel”.

Az ünnepségen átadták a csornai önkormányzat kitüntetéseit, amelyekről az államtitkár azt mondta, hogy a kitüntettek a magyar jelen és jövő megkerülhetetlen alakítói, akikre a nemzet büszke. A kitüntetések átadása után megáldották az új kenyeret.