„Nekünk világos feladatunk és céljaink vannak: élhetőbb, tisztább, biztonságosabb Budapestért és a budapestiekért fogunk harcolni”

Hirdetés

– jelentette ki Szentkirályi Alexandra a Magyar Nemzetnek adott interjújában arra a kérdésre reagálva, milyen taktikával indul neki az új ciklusnak a Fidesz-KDNP frakció.

A kormánypártok leendő fővárosi frakcióvezetője elmondta, tiszteletben tartják a budapestiek június 9-én hozott döntését, ők balliberális főpolgármestert választottak balliberális közgyűlési többséggel. „A főpolgármester feladata, hogy összehozzon egy működő többséget a Fővárosi Közgyűlésben, a budapestiek érdekeit szem előtt tartva.”

A Magyar Nemzet azzal kapcsolatban is kérdezte Szentkirályi Alexandrát, hogy a pletykák szerint Vitézy Dávid főpolgármester-helyettesi jelölése része lehet a városházi Magyar–Karácsony paktumnak.

„Nem azért tettem egy lépést hátra és a budapestiek, a fideszes szavazók nem azért húzták rá júniusban az X-et, hogy Vitézy Dávid Karácsony Gergely helyettesét váltsa le. Vitézy Dávid azt ígérte, hogy Karácsony Gergelyt akarja leváltani. Ehhez képest, ami most történik, az a saját választóinak és ezen belül a jobboldali választóknak a durva arculcsapása és elárulása. A főpolgármester-helyettesség az új harminc ezüstpénz a szememben”

– szögezte le a kormánypárti politikus.

Korábban írtuk

A városvezetés magára hagyta a budapestieket

Szentkirályi Alexandrát arról is kérdezték, mi lesz a cégvezetők, igazgatósági tagok pályázataival, jelölnek-e oda majd tisztségviselőket. A politikus szerint, amit a szivárványkoalíció nyílt pályázatnak hív, az álszent színjáték, ezért nem jelölnek senkit.

„Karácsony Gergely és Magyar Péter látszólag pályáztatják ezeket a pozíciókat, azonban a napokban a főpolgármester leleplezte magát, amikor bejelentette, hogy Magyar külön kérésére meghosszabbítja három héttel a pályázatok leadásának határidejét, annak ellenére, hogy hatszáz pályázat érkezett”

– fejtette ki Szentkirályi Alexandra, majd úgy folytatta, erre azért volt szükségük, mert Karácsony Gergely és Magyar Péter háttérmegállapodásának a függvénye lesz, hogyan osztják le ezeket az igazgatósági, felügyelőbizottsági, cégvezetői helyeket.

A kormánypártok leendő fővárosi frakcióvezetője szerint a városvezetés magára hagyta a budapestieket, az ügyeikkel nem foglalkozik senki. „Jól bizonyítja ezt az is, hogy a főpolgármester a legnagyobb, legtöbb szavazatot kapó frakciót, minket, egyetlenegyszer sem keresett meg a választás óta. Több százezer budapestit figyelmen kívül hagyott. Az újdonsült szivárványkoalíciót csak a pozíciók leosztása érdekli. Ellenben ránk a budapestiek számíthatnak” – jelentette ki.

Radikális változásra van szükség a hajléktalanság kezelésében

„Több olyan terület is van Budapesten, ami azonnali cselekvést igényel. Ilyen a hajléktalanság, amit a Fideszen kívül a rendszerváltozás óta soha nem tudtak kezelni, de említhetném a köztisztaság és a közbiztonság problémáit is” – sorolta Szentkirályi Alexandra.

A politikus kifejtette, a hajléktalanságot empátiával, de rendpárti szemlélettel kell kezelni. Szerinte át kell alakítani és fejleszteni kell az ellátórendszert, a közbiztonság terén pedig szintén van feladat, például a Karácsony Gergely által 32 ezerről 2200-ra csökkentett rendőrségi és fővárosi járőrözési óra visszaállítását fogja javasolni.

„Legalább ilyen fontos terület még a közlekedés, a levegőminőség kérdése, a kötöttpályás közlekedés fejlesztése és a csak általunk képviselt P+R parkolók építése is” – tette hozzá.

Szentirályi Alexandra emlékeztetett, Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nemrég a Magyar Nemzetnek is elismerte, hogy nem tudják, hány hajléktalan van a fővárosban.

„Ez megdöbbentő, úgy, hogy ez a főváros egyik legnagyobb problémája. Innen kell kezdeni. Mélyebb ismeretek nélkül nem lehet hatékony döntéseket hozni. Hogyan akarunk úgy férőhelybővítésről, átalakításokról dönteni, hogy még azt sem tudjuk, hány hajléktalannak kell segíteni? Radikális változásra van szükség a fővárosi hajléktalanság kezelésében”

– jelentette ki.

A kormánypárti politikus szerint a lakhatás kérdésével kapcsolatban is van tennivaló, Karácsony Gergely egyik ígérete volt, hogy létrehozza a lakásügynökséget, amit meg is tett. A szervezet azonban olyan eredménytelenül működik, hogy fél év alatt 25 darab lakást sikerült a piacon lévő 140 ezer elérhető bérlakásból bevonni a programba, ebből pedig hármat sikerült kiadniuk. „Tehát fél év alatt három kiadott lakás Karácsony Gergelyék lakásügynökségének az eredménye – ez elégtelen” – szögezte le Szentkirályi Alexandra, aki szerint első lépésként meg kell vizsgálni a fővárosi önkormányzat ingatlanvagyonát, amely bevonható a lakhatási problémák enyhítésére.

Az autók kitiltása helyett értelmes fejlesztésekre van szükség

Szentkirályi Alexandrát a fővárosban tapasztalható közlekedési káosszal kapcsolatban is kérdezték. A politikus elmondta, a Budapestre nehezedő egyik legnagyobb közlekedési nyomást az agglomerációból ingázó autóforgalom jelenti.

„Ezt két dologgal lehet kezelni. Az egyik, hogy a kötöttpályás közlekedést valóban kivisszük a városhatárig, ahol P+R parkolókat építünk. Így tudunk értelmes alternatívát adni arra az embereknek, hogy le tudják tenni az autójukat, és át tudjanak szállni a közösségi közlekedésre. Borzasztó rosszul áll Karácsony Gergely és a főváros ezen a fronton, ellenben a kormányra szorgalmasan mutogat. Az autók kitiltása helyett értelmes fejlesztésekre és alternatívákra van szükség”

– hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. „Tiltani bárki tud, de látjuk Karácsony első öt évének mérlegét, a látszatmegoldásai csak nagyobb dugókhoz, rosszabb levegőhöz és a közlekedők közötti nagyobb feszültséghez vezettek” – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra elmondta, a budapestieket a Fidesz-frakció fogja a legharcosabban képviselni. „A miénk a legeltökéltebb, legfiatalabb, legambiciózusabb frakció. Tudjuk, milyen egy közösségért dolgozni, mi csapatjátékosok vagyunk, nálunk nincs one man show. Szerintem a budapestieknek kell a fővárosi politika szíve közepének lenniük, nem a háttéralkuknak és titkos paktumoknak. Ez a szivárványkoalíció márpedig csak az utóbbiakkal lesz elfoglalva. Ezért a mi feladatunk az, hogy a budapestiek ügyeit képviseljük, és azt érezzék, hogy nincsenek magukra hagyva a saját városukban” – jelentette ki a politikus.

Szentkirály Alexandra a fővárosi korrupciós ügyekről is beszélt a Magyar Nemzetnek.

„A főváros tele van korrupciós ügyekkel. Erre jó példa, hogy nemrég volt az óbudai önkormányzat alakuló ülése, amely az alpolgármester és a régi-új polgármester részvétele nélkül zajlott, mert mind a ketten előzetesben vannak. Mindeközben itt vannak a kerületi parkolási mutyik, a Lánchíd-botrány és a Városháza eladásának híre is. Karácsony Gergely már az előző ciklusban is bedobta a lovak közé a gyeplőt, és hagyta, hogy mindenki szabadon garázdálkodhasson”

– fejtette ki a politikus.

A teljes interjút a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.