A Szentmihályi Szabó Péter római nagyköveti kinevezése ellen tiltakozó Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselői, Molnár Csaba és Niedermüller Péter az ügyben levélben fordultak az olasz külügyminiszterhez – ezt a párt sajtóirodája közölte kedden az MTI-vel.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy a jelölt korábban a MIÉP képviselő-jelöltje volt, a „szélsőjobboldali” Magyar Demokratában, Magyar Fórumban, Magyar Hírlapban és Echo TV-ben publikál, „ezek az írásai, megszólalásai pedig hibátlanul illeszkednek a említett médiumok irányvonalába, szellemiségébe”.

A DK nem csak a magyar kormány, de az egész ország szégyenének tartaná, ha az új nagykövet elfoglalhatná állomáshelyét, jelentik ki. Molnár Csaba és Niedermüller Péter, a párt EP-képviselői ezért levélben tájékoztatták a fentiekről Federica Mogherini olasz külügyminisztert, arra kérve, hogy az olasz kormány vegye fontolóra e körülményeket, amikor arról dönt, kiadja-e az elfogadó nyilatkozatot a nagykövet-jelölt részére. Emellett az ugyancsak a szociáldemokrata frakcióban helyet foglaló olasz Demokrata Párt képviselőit pedig szintén levélben arra kérték, járjanak közben ennek érdekében, teszik hozzá.

MTI