A főbiztosság közleménye szerint a horvát határ melletti Sid, a bolgár határ melletti Dimitrovgrad és a román határhoz közeli Nagykikinda befogadóközpontjait végleg bezárták, míg augusztus 1. és szeptember 30. között zárva tart a szabadkai, a piroti, a zombori, a bosilegradi, a tutini, az adasevci és a Banja Koviljaca-i befogadóközpont. A megmaradt hét központ zavartalanul működik tovább, jelenleg 429 bevándorlót szállásolnak el ezeken a helyeken.

Hirdetés

A bezárásokat az indokolta, hogy folyamatosan csökken a Szerbiába érkező migráció, ami azon is látszik, hogy egyre kevesebben tartózkodnak a befogadóközpontokban – közölte a szerbiai menekültügyi főbiztosság.

A bezárásokra alig egy hónappal azt követően került sor, hogy Belgrád és Brüsszel között megállapodás született arról, az illegális migráció és a határokon átnyúló bűnözés ellenőrzése és megelőzése érdekében ezentúl Szerbia összes határán ellenőrzést folytat az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex), nemcsak az uniós országokkal közös határszakaszokon.

Az úgynevezett balkáni útvonalon – amely Törökországon, Bulgárián, Észak-Macedónián és Szerbián keresztül vezet – még mindig évente több ezer közel-keleti és észak-afrikai migráns igyekszik bejutni az Európai Unióba.

Korábban írtuk