A magántársaság november elsejétől kerül birtokon belül a hat-hét milliárd forintos éves bevételű megyei kórházban. A finanszírozási szerződést napokon belül aláírhatják a társaság vezetői az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral.

Az egri kórház átvételével a HospInvest monopolhelyzetbe kerül Heves megyében, ahol a cég működteti a gyöngyösi és a hatvani kórházat is. A kórházvédő bizottság egyik szóvivője szerint politikai döntés született, és szakmailag továbbra is alkalmatlan a HospInvest a kórház átvételére.

Politikai presszió áldozatául esett a Markhot Ferenc Kórház

Herman István, a Heves Megyei Önkormányzat Fidesz-frakcióigazgatója szerint politikai presszió áldozatául esett az egri Markhot Ferenc Kórház. Mint fogalmazott, mélységes döbbenettel vették tudomásul a döntést. A politikus hozzátette: a szakmaiság megcsúfolásával állunk szemben. Kijelentette: egy politikai presszió áldozatául esett a Markhot Ferenc Kórház.

Herman István szeretne választ kapni arra a kérdésre, hogy hány orvosra és szakdolgozóra adták ki az engedélyt, tekintettel arra, hogy a kórház dolgozói közül 720-an nem akarnak a HospInvesttel együttműködni.

A szakmaiság megcsúfolásának nevezte azt, hogy úgy adnak ki engedélyt, hogy a beltartalmát nem is ismerik. A politikus kifejtette, úgy adnak ki engedélyt, hogy a soproni kórház urológiai osztálya vállalja az egri kórház urológiai osztályának ellátását. Hozzátette: térben és időben ezt nehéz lesz működtetni. Akkor most hol nem fog működni az urológiai osztály, Sopronban vagy Egerben? – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy mindkettő kiemelt, súlyponti kórház.

"Azt látom, hogy egy baráti lobbi bármi áron meg kívánja szerezni a Markhot Ferenc Kórháznak a működését" – szögezte le. Megjegyezte, ma Magyarország következmények nélküli ország, úgy látszik, bármit meg lehet tenni, akár még azt is, hogy olyan engedélyt bocsátanak ki, ami nem felel meg a szakmai feltételeknek.

Mint mondta, ezekre a kérdésekre szeretnének rövid időn belül választ kapni, valamint szeretnének az iratokba betekinteni, mert ködösítés és a dolgozók további megfélemlítése zajlik.

Hangsúlyozta: száz sebből vérzik ez a történet, és a jogtiprás minden egyes fázisa tetten érhető, kimutatható. "Egészségügyi szakemberek arra vetemedtek, hogy bármi áron megszerezzék a közel 6, illetőleg 7 milliárd árbevételű egri Markhot Ferenc Kórház működtetését" – jelentette ki.

Állj, és ne tovább! – fogalmazott. Ha dolgozók úgy döntenek, hogy továbbra sem kívánnak együttműködni egy olyan üzemeltetővel, aki szavahihetőségében megkérdőjelezhető, akkor a kórház egyik percről a másikra összeomlik. Ebben az esetben pedig a polgármesternek az önkormányzati törvényből fakadó kötelezettsége alapján gondoskodnia kell a megyében élők ellátásáról.

Dr. Misz Mihály, a kórház főorvosa hangsúlyozta, nem igaz az, hogy a HospInvest menti meg az összeomlástól az egri megyei kórházat.

Az orvosok háromnegyede, valamint a szakdolgozók fele nem hajlandó aláírni a szerződést a HospInvesttel, mert a cég nem tud jó példát felmutatni – mutatott rá.

Szólt arról is, hogy az, ami most történt, furcsaságokkal teli. Kifejtette: először elvitték az észak-magyarországi ÁNTSZ-től a döntést, az ottani tisztifőorvos az utolsó pillanatban jelentette be, hogy elfogult, majd az eljárás Veszprémbe került, ahol még szombaton is azon dolgoztak, hogy kiadhassák az engedélyt.

(HírTv, fidesz.hu)

(hírTV)