Deme Gábor világos és logikus gondolkodású, jó előadó-készségű és jó humorú tanártársam volt – jellemezte a jelenleg előzetes letartóztatásban ülő politikust a Csepel.info-nak egyik volt kollégája.

Ilyen tekintetben Deme jó tanár volt. Ha kellett, ki tudott állni a diákjai mellett is, ami szintén fontos pedagógus-erény. Volt benne ugyanakkor egy nagyon erős ambíció, de talán pontosabb vagyok, ha hatalomvágynak nevezem. Szerintem az iskolánkat is ezért hagyta ott, mert nem elégedett meg az ott elért pozíciójával, és nem látott esélyt a további gyors emelkedésre. Tagja volt ugyan a tágabb iskolai vezetésnek, és igazgató-helyettesként mutatkozott be, de úgy tudom, hogy valójában nem volt az. Többre vágyott, arra, hogy az iskola egyik vezetője lehessen – mondta el a lapnak az egykori kolléga.

A konfliktuskezelésben is voltak rossz tulajdonságai. Konfliktus esetén ugyanis makacs és rugalmatlan volt, erős és durva hangnemben beszélt. Bár általában nyugodt embernek ismertem, olyankor hirtelen haragú és agresszív volt. Összességében tehát voltak kifejezetten jó tanári tulajdonságai, de voltak rosszak is, úgyhogy sok diák kedvelte, de sokan nem. Meg kell mondanom, először hitetlenkedve hallottam, hogy gyanúsítottja lett egy gyilkosságnak, ilyesmit ugyanis nem tudtam volna elképzelni róla. Éppen ezért, amit a Gábor jelleméről elmondtam, korábban nem is éreztem túl nagy jelentőségűnek, most már azonban elgondolkodtató. Nagyon megdöbbentett az is, hogy az eset iskolában történt, ami egy tanár számára eleve irtózatos – hangsúlyozta a Csepel.info-nak a pedagógus.

Deme szeretett jól értesült és fontoskodó lenni, és az információit a környezetében szívesen mesélte. Sok anekdotát is mondott, többek között a „Szeva bácsisat”. Amikor ugyanis Szemjon Mogiljevics, az ismert ukrán-orosz maffiózó Magyarországon rendezte be a bázisát, Deme egy kisebb számítógépes munkát, talán szoftvertelepítést végzett a Schwinn-Csepel-nél. Mesélte, hogy mindenki pontosan tudta, hogy „Szeva bácsi” nem a kerékpárok iránti szerelme és jó üzleti érzéke miatt szerezte meg a céget, hanem pénzmosodának. Az akkori fizetésekhez mérten még a takarítónők is jól kerestek. Mint mondta, ennek a kisebb munkájának köszönhetően, amikor „Szeva bácsi” talpa alatt már Magyarországon is forróvá vált a talaj, őt is elhívták a maffiózó búcsú bulijára. Ebből az alkalomból mindenki komoly jutalmat kapott, még a takarítónők is harminc-negyven ezer forinttal többet vihettek haza, ami akkor azért nem volt olyan kis összeg – mesélte munkatársának Deme Gábor.

„Megmentünk Gábor”

Döbbenetes üzenetet hagyott egy Dr. K.-né Anasztázia nevű hölgy Deme Gábor IWIW-es oldalán nem sokkal azelőtt, hogy törölték a kettős gyilkosság társtetteseként vádolt politikus IWIW-es lapját – értesült a Csepel.info. Az esetnek több szemtanúja van, sajnálatos módon azonban nem mentette vagy fényképezte le az oldalt senki, csak a hozzászólás szövegét másolták át az Index egyik fórumára. A hölgy, aki véleményként írt a gyilkossággal gyanúsított MSZP-s politikusnak, „MSZP alapszervezet” megjelöléssel fejezte be hozzászólását.

A szöveg a következő:

„Megmentünk Gábor ! Az MSzP alapszervezet nevében megigérem hogy mindent

megteszünk a megmentésed érdekében. A Rendöség is sáros más ügyekben, ha

téged bukni hagynak ok is buknak ! Veled vagyunk Gábor ! K. Anasztázia MSzP

alapszervezet”

A Csepel.info utánajárt: a megjegyzést író hölgy munkahelyként az MSZP Kultúrpolitikai Osztályát jelölte meg (igaz, rossz helyesírással), és ismerősei között van többek között Alexa György és Vajnai Attila, de bejelölte a rendőrgyilkos Ságvári Endre profilját, több MSZP-s szervezetet és a „vörös csillagot” is.

Deme Gábort közben „végképp eltörölték” az interneten. Az után, hogy az MSZP valamennyi honlapjáról és képgalériájából törölték, megszűnt a politikus IWIW-es oldala, majd utoljára, kedden délután a www.deme.hu címen található személyes oldala is.

Mogiljevics Magyarországon

Szemjon Mogiljevics állítólag a világ legnagyobb, Vörös Maffiaként ismert orosz bűnszövetkezetének feje volt, többek között fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel, nukleáris anyagok forgalmazásával, prostitúcióval, pénzmosással és védelmi pénzek kizsarolásával foglalkozott. Már a hetvenes években a Moszkva melletti hírhedt ljuberci banda tagja volt. Meggazdagodása a nyolcvanas években kezdődött, amikor az Oroszországból kivándorló, s hirtelen indulni kénytelen zsidók nem tudták magukkal vinni értékeiket. Mogiljevics megvette azokat, ígérve, hogy majd később eladja, és az ellenértéket elküldi a tulajdonosoknak, ám állítólag soha nem küldött senkinek semmit.

Mogiljevics cége, az YBM 1996-ban szerezte meg a Schwinn-Csepel Rt.-t, amelynek vezérigazgatói tisztét 1995. január és 1997. szeptember között Podolák György MSZP-s országgyűlési képviselő töltötte be. Podolák 1999 végéig a cég igazgatóságában maradt. Mogiljeviccsel hozták kapcsolatba a Knopp András, az MSZMP kb egykori alosztályvezetőjének segédletével Magyarországon bejegyzett, 3 millió forintos törzstőkéjű Eural Trans Gas Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-t is, amely a RoszUkrEnergo előtt monopolhelyzetben volt a türkmén gáz ukrajnai kiközvetítésében.

Budapesten Mogiljevics sztriptízbárokat, éjszakai szórakozóhelyeket működtetett, de a rendőrség sem őt, sem a mulatóit nem zaklatta. Nem sikerült például rábizonyítani 1994-ben, hogy – mint a budapesti Black and White toplessbár 1991-1993 közötti tulajdonosának – köze lett volna a frankfurti magyar bordélyház-tulajdonos, Bartos Gábor meggyilkolásához, és azt sem, hogy szerepe lett volna ugyanabban az évben a Szentendrei úti orosz-ukrán bandaközi leszámolásnak minősített lövöldözésben. Bár őt gyanították az 1998-as Aranykéz utcai robbantás – amelynek áldozata lett Boros Tamás vállalkozó -, valamint Seres Zoltán alvilági üzletember 2000-es meggyilkolása mögött, ezen ügyekben nem indult nyomozás ellene. Büntetőeljárást csak egy esetben kezdeményeztek ellene Magyarországon, még a kilencvenes évek végén, az YBM-cégbirodalom bedőlésével kapcsolatban, számviteli fegyelem megsértése miatt, ám ő a nyomozás lezárulta előtt elhagyta az országot.

Mogiljevicset 2008 januárjában tartóztatták le Moszkvában.

(Csepel.info)