A Fidesz szerint jelentősen kevesebb bűncselekmény lenne Magyarországon, ha amerikai példára itthon is megalkotnák a harmadik csapás törvényét. A párt most megalakult rendvédelmi munkacsoportja javasolja a Fidesz parlamenti frakciójának, hogy napokon belül kezdeményezze a Büntető Törvénykönyv ilyen irányú módosítását – jelentette be Lázár János képviselő.

– Aki súlyos vagy erőszakos bűncselekményeket követ el, és ezt visszaeső formában három alkalommal megteszi, különösképpen a fiatalkorúak, a gyermekkorúak és az időskorúak sérelmére, azt automatikusan ténylegesen letöltendő életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéljék.

A képviselő úgy tudja, például Kaliforniában a törvény hatására 8,8 millióról 6,5 millióra csökkent az egy év alatt elkövetett bűncselekmények száma.

A Fidesz új munkacsoportja több törvénymódosítást is javasol a közeljövőben. Például a rendőrség tekintélyének megerősítéséért. Lázár János elmondta, azt is szeretnék elérni, hogy a rendőr, ha megtámadják, határozottabban léphessen fel. Emellett a rendőrség létszámának növelését is szorgalmazzák. Továbbá komolyan megfontolják, szükség van-e a büntethetőségi korhatár csökkentésére.

Az úgynevezett „harmadik csapás, harmadik ütés” törvényt Washington államban alkalmazták először 1993-ban. A baseballból kapta a nevét: ha két rossz ütés után a harmadikat is elhibázza az ütő játékos, kiesik. Mostanra nagyjából az államok felében van ilyen törvény. Ellene és mellette is lobbiznak aktivisták. Nagy vihart váltott ki például egy 1999-es ügy. Akkor egy doboz vitamin ellopása volt valakinek a harmadik ügye. Életfogytiglant kapott. Az ügy a legfelsőbb bíróságot is megjárta, elutasították a panaszt. Ilyen ügy persze a Fidesz javaslata alapján hazánkban nem fordulhatna elő. És a börtönök túlzsúfoltsága is ellenérv.

Münnich Iván agressziókutató azt mondja: Magyarországon indokolt lehet bevezetni a közhangulat miatt az ilyen fajta büntető gyakorlatot, de nem látja statisztikailag bizonyítottnak a hatását az Amerikában másfél évtizede alkalmazott törvénynek.

Több ember és pénz a rendőrségnek

Több embert és pénzt ígért a rendőrségnek a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a rendőrök múlt évi tevékenységét értékelő főkapitányi értekezleten azt mondta: csökken az emberek biztonságérzete, ezért lépni kell.

Hozzátette: rendet kell tenni, mert olyan indulatok szabadulnak el, amelyekről nem lehet tudni, hogy hova vezetnek. A kormányfő a rendőrség, a bíróság és az ügyészség hatékonyabb együttműködését szorgalmazta, hogy – mint mondta – ne lehessenek elévülő bűnügyek.

„Rendet kell tenni az országban, mert a kialakult helyzet nem gyerekjáték, mert olyan indulatok szabadulhatnak el, amelyekről nem lehet tudni, hova vezetnek” – hangsúlyozta a miniszterelnök a rendőrségi vezetők előtt. Gyurcsány Ferenc hozzátette: bár a statisztikák rendben vannak, ami a számok mögött van, sokkal bonyolultabb.

A kormányfő szerint az emberek biztonságérzete csökken, ezért lépni kell. Ha ehhez több rendőr kell, lesz, ha több pénz kell, akkor azt is előteremti a kormány. A kabinet célja egy erős és cselekvőképes rendőrség, amelyet tisztelet övez – mondta a miniszterelnök a főkapitányi értekezleten. Gyurcsány Ferenc arra kéri a rendőröket, hogy intézkedjenek, és ugyanakkor tartsák távol magukat a társadalmi konfliktusoktól. Cigányozni nem lehet – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A kormányfő megerősítette, az a célja, hogy pár hónapon belül a legveszélyesebb országrészekben is javuljon a közbiztonság. Ehhez helységekre lebontott terveket kér a rendőrkapitánytól. A nemzetbiztonsági minisztertől pedig két héten belül javaslatot kér arra, hogy a szervezett bűnözés ellen hogyan lehet hatékonyabban fellépni. Gyurcsány Ferenc az igazságügyi és rendészeti tárca vezetőjétől azt kéri, hogy ugyancsak két héten belül készítsen egy elemzést arról, hogy a rendőrség, a bíróság és az ügyészség hogyan működhet hatékonyabban együtt. A cél az, hogy bűn ne maradjon büntetlenül.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy bár a bíróság független szervezet, kritizálni lehet. Elfogadhatatlannak tartja a kormányfő, hogy például egy bűncselekményt nem büntetnek, mert elévül. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az MR1-Kossuth Rádió kérdésére, miszerint a Fidesz úgy véli, hogy háromezer rendőr hiányzik a rendszerből, felvonta a szemöldökét. Nem érti, hogy az ellenzéki párt miért nem kétezer vagy ötezer rendőrt hiányol, de hozzátette: amennyi rendőr kell, annyi lesz. Draskovics Tibor ugyancsak visszautasította a Fidesz másik állítását, hogy a rendőrök túlóra bére, 15 milliárd forint nincs kifizetve. Az igazságügyi miniszter úgy fogalmazott: aki ezt állítja, hazudik.

A miniszterelnök két héten belül várja az igazságügyi és rendészeti miniszter, az országos rendőrfőkapitány és a nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter javaslatait a közbiztonság javítására.

(MR)