Fotó: MTI/KKM/Burger Zsolt
Hirdetés

A megbeszélést követően Szijjártó Péter elmondta: „az elmúlt évek aktív gazdaságdiplomáciai munkájának köszönhetően mára a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokban a magyar érdekeket eredményesen tudjuk érvényesíteni”.

A magyar-orosz ipari együttműködés pedig jelentős mértékben hozzájárul a magyar gazdaság növekedési pályájának fenntartásához – tudatta.

A miniszter hozzátette: a magyar vállalatok folyamatosan növelik piaci részesedésüket Oroszországban a mezőgazdasági, az élelmiszeripari, a gyógyszeripari és az orvosiműszer-piacon.

Szijjártó Péter szerint „az együttműködésünket most egy új dimenzióba léptetjük azáltal, hogy az eddig is komoly magyar műszaki hozzájárulással zajló orosz űripari és űrkutatási missziókról egy államközi megállapodást kötünk”.

Az egyezménynek köszönhetően Magyarország nagyobb részt vállalhat az elkövetkező években a világűr békés célú használatában. Az űripar az ipar egyik leginnovatívabb, legtöbb fejlesztést és legtöbb fejlődést kínáló ágazata. A magyar-orosz űripari együttműködés ezért a magyar gazdaság dimenzióváltásában is nagyon komoly lépést jelent – áll a KKM közleményében.