Innsbruck: főkonzulátus-avatás

Innsbruck: főkonzulátus-avatás

Posted by Szijjártó Péter on Friday, June 11, 2021
Hirdetés

A tárcavezető az ünnepélyes megnyitón örömét fejezte ki, „milyen jó, amikor az államközi kapcsolatok, a diplomácia végre visszatér a személyes alapokra”.

Elmondta, a magyar diplomácia jól vizsgázott a világjárvány ideje alatt is, hiszen tízezer, külföldön ragadt magyart vitt haza, beszerezte az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, beruházásokat támogatott és oltóanyagot vásárolt.

Kiemelte, az innsbrucki képviselet a 148. magyar konzulátus a világban. Hangsúlyozta a helyi jelenlét fontosságát, amely segíti az adott területen élő vagy oda utazó magyarokat, illetve hozzájárul a gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez. Szólt a magyar szórványban élők rendkívül aktív egyesületeiről is, amelyek kulturális és oktatási tevékenységükkel őrzik a magyar hagyományt, és segítik a magyar identitás megélését és megmaradását.

Továbbá leszögezte: „Innsbruck komoly kereskedelmi csomópont, és a külgazdasági kapcsolatok fejlesztése egyértelmű magyar gazdasági érdek”. „Ausztria a második legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és hazánk kereskedelmi forgalma csak e képviselt három tartománnyal – Tirollal, Salzburggal és Vorarlberggel – a másfél milliárd euróhoz közelít évente” – hangsúlyozta a miniszter.

Korábban írtuk

Szijjártó köszönetet mondott a tiroli parlament néppárti elnökasszonyának, Sonja Ledl-Rossman-nak, aki mindvégig rugalmasan és konstruktívan támogatta a főkonzulátus létrehozását, valamint mindazoknak, akik eddig főkonzulátus nélkül is összefogták a magyarokat.

A tárcavezető a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Szabados Péternek, az innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrum Egyesület elnökének, aki évtizedekig a tiroli magyar élet és kultúra legfőbb támogatójaként tevékenykedett, valamint Christian Windernek, aki tiszteletbeli konzulként eddig képviselte Magyarországot Tirolban.