Fotó: MTI/Kátai Edit
Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen elmondott beszédében kiemelte, hogy a magyarok nem azért élnek a Kárpát-medence több országában, mert így akarták, hanem mert a történelem így alakította.

„Ezért mi, magyarok pontosan tudjuk, hogy hazánk és nemzetünk érdekében összefogva, együttes erővel, egymást a határokon átnyúló módon segítve kell cselekednünk” – jelentette ki.

„Az 1848-as forradalom összefogásra szólít minket. És azt is üzeni, hogy minden magyar emberre számítunk nemzetünk sorsának jobbra fordításában, és együtt valljuk, hogy minden magyar ember felelős minden magyar emberért” – folytatta.

„Vannak persze, és mindig is voltak árulók. Árulók, akik a hatalomért vagy akár egyetlen percnyi dicsfényért is mindenre képesek. Vannak, akiket a birodalmak megvettek, megvesznek. Vannak, akiket a birodalmak pénzeltek, pénzelnek. És ők még attól sem riadtak vissza, hogy megosszák a magyarságot, hogy egymásnak ugrasszanak minket, anyaországi és határon túl élő magyarokat” – figyelmeztetett.

Korábban írtuk

„De nyugalom, kedves barátaim, ők mind, kivétel nélkül a történelem süllyesztőjébe kerülnek, mert a magyar nemzet szelleme nem létezik Sepsiszentgyörgy, Lendva, Eszék, Munkács, Dunaszerdahely, Zenta vagy a diaszpóra magyarsága nélkül. Ezért is kötelességünk, hogy mindenkor határozottan kiálljunk a magyar közösségek jogaiért, ezt meg is tettük és megtesszük a jövőben is” – szögezte le.

Szijjártó Péter a szemerjai csata emlékművénél hangsúlyozta, hogy „mi itt egy emberként valljuk, hogy számunkra magyarnak lenni büszkeség”.

„Büszkének lenni mindarra, amit a történelem során elértünk. Mi, magyarok büszkék vagyunk arra, hogy egy több mint ezeréves keresztény kultúra örökösei vagyunk. Mi büszkék vagyunk arra, hogy a történelem által elénk állított nem kis akadályok és bizonytalanságok ellenére is mindig fenn tudtunk maradni, és mindig magyarként tudtunk fennmaradni” – tudatta.

„És mi büszkék vagyunk arra, kedves barátaim, hogy nálunk, magyaroknál a bátorság és a kitartás nem a kevesek kiváltsága. És mi büszkék vagyunk arra is, hogy mi mind egy dolgos és tehetséges nemzet tagjai vagyunk. Olyan nemzet tagjai, amely a világ bármely részén megállta és meg is állja a helyét. De mi, magyarok mindennél büszkébbek vagyunk arra, hogy szabadok vagyunk” – fűzte hozzá.

Ennek kapcsán a szabadságot a legfontosabb nemzeti értéknek nevezte, amely azt jelenti, hogy mi magunk döntünk a saját sorsunkról.

A miniszter kifejtette, hogy a pesti ifjak annak idején nem kívántak mást, mint amit ma is szeretnénk, a 12 pontjuk ugyanis úgy kezdődött: legyen béke, szabadság és egyetértés.

„Mi pedig ma ugyanezt mondjuk. Legyen végre béke! Legyen végre béke a szomszédunkban az öldöklő háború helyett! Ma kevesen beszélnek a békéről, de mi, akik a háború szomszédságában élünk, közvetlenül szembesülünk, szembesültünk a pusztító következményekkel. Látjuk, láttuk a menekülteket, látjuk, láttuk a szétszakított családokat. És pontosan tudjuk, hogy emberéleteket csak fegyverszünettel és békével lehet megmenteni” – közölte.