A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közgyűlésén aláhúzta, hogy mára szinte feledésbe merült a koronavírus-járvány, amióta új és talán még annál is súlyosabb válsággal találta magát szembe az emberiség az ukrajnai háború kirobbanásával.

Hirdetés

Szavai szerint a fegyveres konfliktus óriási geopolitikai változásokat eredményezett, és különösen nagy aggodalomra ad okot ezek közül a nemzetközi szervezetek munkájának átpolitizálása.

A magyar kormány ezt a jelenséget rendkívül veszélyesnek tartja, mivel a súlyos kihívásokra, válságokra kizárólag akkor adhatók sikeres válaszok, ha az intézkedések a szakmaiságon, a józan észen alapulnak – szögezte le.

Szijjártó Péter felszólalásában hangsúlyozta, hogy az egyik legfőbb tanulság, ami levonható a pandémia éveiből, hogy az emberek egészségét és a járványok elleni fellépést nem szabad politikai vagy ideológiai természetű kérdésnek tekinteni.

Korábban írtuk

„Ha Magyarország a pandémiát politikai vagy ideológiai alapon kezelte volna, akkor az áldozatok száma több ezerrel magasabb lett volna” – vélekedett.

„Ehelyett mi felhasználtuk a tudósok fantasztikus teljesítményét attól függetlenül, hogy melyik földrajzi irányból származnak, keletről vagy nyugatról. És így Magyarország a leggyorsabb és legsikeresebb oltási kampányt folytathatta le az Európai Unióban” – tette hozzá.

A miniszter végül arra is kitért, hogy rövidesen hazánk veszi át az EU soros elnöki tisztségét, és ezen fél év alatt a kormánynak két stratégiai célja van egészségügyi téren.

Az egyik, hogy mivel továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az elsődleges halálozási okot az EU-ban, Magyarország európai kardiovaszkuláris stratégiát és akciótervet fog előkészíteni, amelynek keretében közös platform felállítását fogja kezdeményezni a klinikai tesztek koordinálására, nagyobb hangsúlyt fektetve a megelőzésre és a rehabilitációra – húzta alá.

A másik pedig, hogy miután a koronavírus-járványt követően 25 százalékkal zuhant a szervdonációk száma, a kormány fontosnak tartaná egy új európai transzplantációs stratégia kidolgozását – tudatta.