Míg az Európai Unió csak beszél a migrációs válság megoldásáról, Magyarország a gyakorlatban is lépett, és konkrét intézkedéseket hozott határainak védelmére – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) és a nyugat-balkáni országok külügyi vezetőinek prágai tanácskozása utáni sajtótájékoztatón Prágában.Szijjártó Péter szerint a magyar intézkedések helyességét az is bizonyítja, hogy most más európai államok is lényegében ugyanolyan megoldásokkal próbálkoznak, mint amilyeneket a magyar kormány valósított meg. Emlékeztetett: amikor Magyarország a déli határain kerítést kezdett építeni, lefasisztázták, és azt állították, hogy nem tartja tiszteletben az európai normákat. 
    
„Mi ezt elutasítjuk” – szögezte le. – „Most lényegében mások is ezt csinálják, csak az intézkedéseket másképpen nevezik. Ez képmutatásnak nevezhető.”

„Szerintem nem lehet sikernek nevezni azt, ha idegenek nem juthatnak be az országba” – reagált a sajtótájékoztatón a magyar külügyminiszter kijelentésére Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke. 
    
A holland biztos szerint nem lehet egy időben arról beszélni, hogy a migrációs válság kezelésében közös európai megoldásra van szükség, ugyanakkor azt hangoztatni, hogy jelenleg nincs ilyen. Az Európai Bizottság alelnöke szerint a válság megoldásában összeurópai együttműködésre van szükség.

MTI