A Csallóköz központjának számító városban megszervezett konferencia idei évadának az úgynevezett ezüstgazdaság, vagyis az idősebbekre összpontosító ágazatok, a turizmus és a fenntarthatóság kérdései voltak a súlyponti témái. A miniszterelnöki főtanácsadó előadásában a fenntartható nemzet témakörére, illetve a nemzeti fenntarthatósági kérdésekre összpontosított.

Hirdetés

Elmondta, hogy Magyarország rendelkezik a fenntartható fejlődés stratégiájával, amelyet 2013 és 2023 között valósított meg, s ennek már a végrehajtási jelentései is megszülettek. Miként rámutatott, ma már látható, hogy olyan komplex, rendszerszerű gondolkodásra van szükség, ahol a gazdasági, társadalmi-szociális és az ökológiai kérdésekre egyszerre tekintünk.

„Tudomásul kell venni, hogy a környezetünk korlátozott, nem lehet teljes egészében kifosztani, az erőforrásainkat vég nélkül használni, hanem ezt úgy kell tennünk, hogy a következő nemzedékek is hasonló színvonalon tudják az életüket élni” – hangsúlyozta Szili Katalin. Hozzáfűzte: éppen ezért nagyon fontos lenne ebben a rendszerben a kultúrát is a nemzet fenntarthatósági kérdéseivel foglalkozó fontos összetevőként megjeleníteni. Mint mondta, el kell kezdeni a kultúra keretei között annak a társadalmi-szociális és ökológiai gondolkodásmódnak a megteremtését, amely rendszerszerű válaszokat ad a globális világ kihívásaira.

Korábban írtuk