Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Gregor Bernadett színmûvész (b) és Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumi elnöke kutyákkal az alapítvány Mûvészek az állatvédelemért elnevezésû program indításán a Thália Színházban 2024. február 10-én.
Hirdetés

A szemléletformáló előadások alkalmával, a gyermek- és ifjúsági produkciók előtt egy színművész négylábú kedvence társaságában az élménypedagógia módszereivel hívja fel a figyelmet az állatvédelem és a felelős állattartás fontosságára.

A közönség szombaton Gregor Bernadettel és két kutyájával találkozhatott a Boribon nyaral című bábelőadás előtt. A színművész, az alapítvány kuratóriumi tagja a felelős állattartásról beszélgetett a gyerekekkel a két kutya jelenlétében a színház stúdiójában.

Vetter Szilvia, az alapítvány kuratóriumi elnöke az MTI-nek elmondta: az állam által létrehozott első és eddig egyetlen állatvédelmi alapítvány folyamatosan keresi az utakat, hogyan tudna újabb társadalmi csoportokat, így a kultúrafogyasztó, színházkedvelő közönséget is megszólítani a felelős állattartás gondolataival. Különösen a gyerekeket, akiknél az állatszeretet születéstől fogva adott – emelte ki.

Elmondta: a színházzal közös mintaprojekt keretében tíz alkalommal tartanak a színészek rövid állatvédelmi bemutatót a gyerekelőadások kezdetén, és a jövőben további színházak csatlakozását is tervezik.

Korábban írtuk

Kiemelte: annak, hogy gyerekek állatokkal találkoznak, nemcsak az állatvédelem szempontjából vannak előnyei, hanem számos pozitív hatása lehet a gyermekek fejlődésére, az élmény segít a kötődés és az empátia kialakításában.

A résztvevő művészek az előadásokon meghatározott szakmai tartalomból indulhatnak ki, de saját egyéniségükre szabva, így nem lesz két egyforma foglalkozás – mondta Vetter Szilvia.

Nagy Viktor, a színház művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: a színház közvetlen terepe lehet a nevelésnek. Ezért az idei évadban gyerekelőadásokkal is készülnek, és az alapítvánnyal létrehozták a programot, amelyben színészeik bemutatják kedvenceiket és állatvédelemről beszélnek.

A következő időszakban havonta két-három alkalommal tartanak érzékenyítő foglalkozást a Boribon nyaral mellett a János vitéz, valamint a Csukás-mese – Süsü és barátai című gyerekdarab előtt – mondta.

Hozzátette: a jövő évadban újabb három előadással bővül a gyerekelőadások repertoárja.

Elmondta: Gregor Bernadett után további művészek, köztük Mózes András, Szabó Győző és ő maga is eljön kutyájával a színházba.

Gregor Bernadett az előadás után az MTI-nek elmondta: azt érezte, hogy a gyerekek vevők az állatos témára, eredendően megvan bennük a rajongás az állatok iránt. Ezt meg kell ragadni, hogy az állatok és a természet iránti szeretet megmaradjon – mondta.