Iváncsik Imre, szolnoki MSZP-s képviselő mindenek előtt azt hangsúlyozta, hogy a kormányfő nem mondott le. Csupán kezdeményezte, hogy egy új miniszterelnököt és kormányt jelöljön ki a parlament. Iváncsik Imre szerint ez közjogi szempontból fontos különbség. Ha ugyanis lemond a miniszterelnök, akkor egy bizonytalan helyzet alakul ki, melyre nem lehet tudni, hogyan reagál a gazdaság, a piacok. Így viszont biztosított a folytonosság. Abban biztos, hogy lesz új kormány, hiszen a bejelentés után már csak előre lehet menni, fogalmazott Iváncsik Imre a szoljon.hu-nak.

Szalay Ferenc, szolnoki fideszes képviselő szerint csak színjáték folyik. Gyurcsány Ferenc kimenekül szorongatott helyzetéből. De azzal, hogy megerősítette magát a pártelnöki székben ő szabja meg, ki legyen a kormányfő, milyen legyen a kormányprogram. A szocialisták az elmúlt években tönkretették az országot, nem működik a gazdaság, hitelekből él az ország. Ezen a helyzeten csak egy előrehozott választás segíthet, egy olyan kormány, amely maga mögött tudja a többséget. Ezt pedig még mindig nem akarják belátni a szocialisták.

Járvás Istvánt, az Alsó-Jászság fideszes országgyűlési képviselőjét nem lepte meg a miniszterelnök lemondása. Legfeljebb az, hogy mostanra időzítette a bejelentést. Hogy mit hoz a jövő, azt nehéz megmondani, a jelenlegi helyzetet, túlságosan is képlékenynek érzi. Véleménye szerint a szocialisták olyan megoldást választottak, amelynél nincs „terepe” az államfőnek. Elképzelhetőnek tartja még azt is, hogy az MDF részéről Bokros Lajos kormányfői jelölése előjátéka volt a most történteknek. De Gyurcsány Ferenc is bele kíván szólni a hogyan továbba, hiszen megerősíttette magát a pártelnöki tisztben — emelte ki a képviselő.

Petronyák László, az MDF megyei elnöke nem tartja elképzelhetőnek az összefogást a szocialistákkal. Már csak azért sem, mert egyedül az MDF nem szavazta meg annak idején az MSZP-SZDSZ kormány első száznapos programját, mely mintegy elindította a gazdasági lejtőn az országot. Véleménye szerint a szocialisták előre menekülnek. Nem tudták ugyanis megtenni az ország érdekében szükséges lépéseket. A kormányfőváltással saját hatalmi pozíciójukat kívánják megőrizni.

Kerék Gyula, az SZDSZ szolnoki elnöke, a megyei választmány tagja szerint hazánkban nem csak gazdasági válság, hanem bizalomválság is kialakult. Ráadásul az Európai Unió vezetői is bizalmatlanul tekintettek a magyar kormányra. A válságkezelés érdekében tett lépések csak akkor lehetnek sikeresek, ha azok mögött hiteles szakemberek állnak. Az SZDSZ egy ilyen hiteles kormány megteremtésében partner lehet, vélte Kerék Gyula. A pártvezető szerint azonban nem csak a leendő kormányfő személye fontos, hanem az a program is, amit letesz az asztalra.

Bencsik János, Tatabánya fideszes polgármestere a kemma.hu-nak elmondta, hogy tart tőle, hogy cseberből vederbe kerültünk. „Gyurcsány Ferenc akkor lett volna elegáns, ha a magyar politikából is távozik” – tette hozzá Bencsik, aki szerint egy választók által legitimizált kormányra lenne szükség.

(atv.hu, szoljon.hu, kemma.hu)